Ми вже писали про те, як у Вінниці закривали пологовий будинок № 2. І який резонанс це викликало. Схоже, ця тема набуває всеукраїнського значення. Журналісти з інших регіонів приїздять до Вінниці і на нашому прикладі показують, як буде знищуватися і у інших громадах України державна медицина: комусь сподобається місце в центрі під забудову, комусь приміщення, хтось із «приватників» вбачатиме у закладі конкурента.

– Цей матеріал буквально з коліс. Я повертаюсь з Вінниччини, де розбирався з декількома темами. Але найрезонансніша – це тема, яка невдовзі стосуватиметься й жителів інших українських міст, а не лише вінничан.

Отже, мова йде про закриття пологового будинку №2. Це легендарна медустанова, збудована у 1937 році. Вона пережила Другу світову війну, різні реформації і перебудови, але вистояла, – повідомляє відомий український журналіст та блогер Євген Новосельцев, який спеціально побував на місці подій.

– Але тут з’являється команда пана Гройсмана, яка контролює місто, та й всю область, і вона вирішує його закрити, назвавши свої дії реорганізацією.

Хтось може подумати, що будівля дуже стара чи аварійна. Ні, з пологовим №2 все гаразд. Просто він стоїть на ласому шматку землі в центрі міста. І на ньому можна побудувати торговий центр чи житловий комплекс. І заробити великі гроші. А заодно позбутись безкоштовного медзакладу на користь своїх же дорогих приватних медичних центрів. Скоріше за все, ось така логіка рухає чиновниками на закриття пологового номер два? – наголошує Новосельцев.


– Тут, правда, після ракетної атаки на центр міста влітку вилетіло кілька вікон. Але якось паралельно з «прильотом» ракет прилетів якийсь лист до міськради, в якій на даний час більшість людей Гройсмана. А в листі — про те, що все в пологовому погано і його треба закрити. Чиновники, кажуть, аж зраділи. Є привід, будемо реформувати. Іншими словами — закривати.

Пологовий № 2 – один з найкращих в Україні, – кажуть у закладі

Лікарі здивовані, запитують: а хто ж робив цей медичний, будівельний та соціальний ана­ліз? Але у відповідь — тиша. Тому я вирішив своїми очима все побачити і зрозуміти, хто ж у цій ситуації лукавить».

Далі блогер демонструє відео, яке йому дозволила зробити адміністрація медичного закладу: затишні, сучасні палати, обладнання. Доброзичливі лікарі охоче діляться своїми думками стосовно закриття. Сходиться в одному, що це чийсь приватний інтерес. З цим погоджуються і пацієнтки, які вже народили тут не одну дитину і знають, що цей пологовий будинок серед найкращих в Україні.

У своєму коментарі до журналістського розслідування професор кафе­дри акушерства та гі­не­кології №2 ВДМУ Наталія Гайструк повідомила, що гро­ші пологовий, в основному, заробляє на себе сам. Міськрада проплачує лише за комунальні послуги:

– 30 вересня міська влада Вінниці прийняла рішення про певну реорганізацію, яка насправді має місію ліквідації юридичної особи. Звільняються досвідчені фахівці. За це проголосувала більшість депутатів міськ­ради. Так звана монобіль­шість.

Кажу про це з болем в серці, адже в цьому будинку народжені десятки тисяч дітей, врятовані тисячі матерів. Тут побачили життя вже кілька поколінь вінничан.

Наталія Гайструк

Тому я звертаюсь до влади міста Вінниці з вимогою назвати імена тих експертів, тих медпрацівників і тих акушерів-гінекологів, які, ніби, робили моніторинг спроможності цього медичного закладу. Бо досі ми не бачимо жодного підпису на висновках.

За законами України, ми маємо право дізнатися, хто ж входив у цю експертну комісію. Крім того, на даний час дії міської влади порушують Конституцію України. Хочу звернутись до тих, хто ухвалював це рішення: «Невже совість і гідність сьогодні нічого не варті в Україні?»

У кількох сотнях коментарів під публікацією журналіста і блогера Новосельцева багато відгуків вінничан. Люди щиро зізнаються в тому, що медицина обкрадається. А відтак обкрадаються і вінничани.

Називають інші медичні заклади міста, які під гарними гаслами закривалися, бо хтось з чиновників поклав око на «ласий шматок землі» чи приміщення...

Віктор Божок