У минулому ми давали можливість висловитись кожному, хто був за те, щоб перейменувати вул. Л. Толстого у Вінниці на С. Бандери. Кожна зі сторін збирала підписи. Їх більше виявилось за Степана Бандери. І ось яке рішення прийняла комісія Вінницької міськради.

Таке рішення одноголосно ухвалила Рада з питань історії, культурної спадщини та топоніміки.

Представники Ради підтримали петицію, яка достроково зібрала 350 голосів, та колективне звернення військовослужбовців ЗСУ щодо змі­ни назви однієї з вулиць у серед­місті на честь Степана Бандери.

– Сьогодні одностайно Рада підтримала рішення про те, щоб вулицю Льва Толстого перейменувати на честь Степана Бандери, – повідомив начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко. – А ще у Вінниці може незабаром з’явитися вулиця на вшанування пам’яті нашого земляка генерала Трейка – одного із 9 генералів Української повстанської армії, 80-річчя якої ми відзначаємо цьогоріч на державному рівні.


Багато нових топонімів увіковічать пам’ять про воїнів сучасної російсько-української війни. Вулицю Громова пропонують назвати на честь десантника Романа Балаби, вулицю Черняховського – на честь вертолітника Олексія Миргородського, а вулиця Покришкіна у с. Вінницькі Хутори носитиме ім’я контррозвідника Максима Шаповала. У процесі перейменування Вінницька громада, нарешті, має позбутися і таких топографічних маркерів радянської епохи, як вулиці Гагаріна та Першотравневі.

– Це засідання Ради є знаковим та історичним. Адже своїм сьогоднішнім рішенням ми практично на 100 відсотків вичерпали перелік об’єктів, які, на думку експертної групи та мешканців, стосуються деколонізації та декомунізації на теренах Вінницької міської територіальної громади, – зазначив директор КЗ «Музей Вінниці» Олександр Федоришен.

Загалом змінити назву мають 52 об’єкти.

Щоб рішення вступило в дію, його ще має ухвалити виконком міської ради та депутати під час сесії.