Служба безпеки України знайшла проросійську літературу, мільйони готівки і “сумнівних” громадян Росії під час безпекових заходів у приміщеннях 350-ти храмів УПЦ МП.

Як ми вже повідомляли, напередодні спецслужба проводила контррозвідувальні заходи на територіях Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині.

Відомо, що у взаємодії зі співробітниками Нацполіції та Нацгвардії було ретельно перевірено понад 350 церковних споруд і 850 осіб.

Більше 50 осіб пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування, в тому числі з використанням поліграфа, зазначають в СБУ. Серед них були не тільки громадяни України, а й іноземці, в тому числі громадяни РФ, які перебували на території об’єктів.

Деякі з них при перевірці документів надали паспорти та військові квитки СРСР, взагалі не мали оригіналів документів, а лише їхні копії, або ж мали паспорти громадян України з ознаками підробки чи пошкодження. Наразі щодо них здійснюється поглиблена перевірка, повідомляє спецслужба.


Також на території Києво-Печерської Лаври перебував 32-річний громадянин України, який може бути причетний до протиправної діяльності в нашій країні проросійського інформаційного агентства "Антван".

Він є довіреною особою власника одноіменної російської компанії "ANTVAN GROUP" – громадянина РФ Орлова О.В., який володів в Україні низкою земельних ділянок і закладів громадського харчування. Наразі це майно заарештоване в межах кримінального провадження.

Крім того, під час безпекових заходів було виявлено:

- проросійську літературу, яка використовується під час навчання у семінарії та приходських школах, у тому числі для пропаганди "руського міра";

- готівку на загальну суму понад 2 мільйонів гривень, більше 100 тисяч доларів США та декілька тисяч російських рублів.

Наголошується, що вказані безпекові заходи відбувалися в межах чинного законодавства.

Уже стала відома реакція кремлівського терористичного режиму на дії українських правоохоронців. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що обшуки в Києво-Печерській лаврі – це війна України з Російською православною церквою.

Додамо від редакції, яка благословила злочинний руський мір на жорстоку окупаційну війну в Україні, на знищення цілої нації та країни, відпускає гріхи вбивцям безневинних православних християн, жінок, літніх людей та дітей. Так, це українська народна війна за право жити в цивілізованій країні, на своїй рідній землі. За справжні моральні цінності, Заповіді Божі, за церкву Бога, а не сатани, якому прислужує кривавий піп гундяєв.

Сергій Бойчук