Центр стратегічних комунікацій при Мінінформполітики “Справді” пояснив, чому в Україні вирішили заборонити діяльність УПЦ Московського патріархату.

Справді у Telegram:

“Чому Зеленський заборонив діяльність УПЦ МП. Релігійні організації повинні не порушувати права і свободи громадян, не нести загрози життю, здоров’ю та безпеці. Але об’єкти УПЦ МП порушують ці зобов’язання, співпрацюючи з країною-агресором”.

Також підкреслюється, що у храмах УПЦ МП:

  • поширюють російську пропаганду,
  • ними прикривають діяльність ворожих спецслужб,
  • у них вербують російську агентуру.

У “Справді” зазначили, що УПЦ має довести відсутність у себе церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом, який обслуговує путінський режим та його цілі в агресивній війні проти України.

Передісторія:

В останні тижні СБУ провела низку обшуків в установах УПЦ МП у Києві та багатьох областях. Вони пов’язані з пропагандою “русского міра” у церквах УПЦ МП. Кільком священнослужителям повідомили про підозри.

1 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що Рада національної безпеки та оборони доручила Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

1 грудня Зеленський ввів у дію персональні санкції щодо деяких представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації. Пізніше співрозмовники УП в команді президента повідомили, що РНБО ввела санкції проти священнослужителів УПЦ МП, зокрема намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя) та екснардепа Вадима Новинського.

Вранці 2 грудня Служба безпеки України проводила обшуки у низці храмів та монастирів УПЦ МП у трьох областях.

Андрій Власенко