Боротьба за Православну Церкву України у Вороновиці триває вже майже чотири роки.

– Ще 28 лютого 2019 року у Вороновиці відбулися збори релігійної громади Свято-Різдво-Богородичного храму і проголосували за приєднання до ПЦУ. З рішенням зборів ініціативна група звернулася до обласного управління у справах національностей та релігій, щоб зареєструвати Статут у новій редакції. Нам відмовляли, бо ми не надали оригінал свідоцтва, виданого органом реєстрації. Цей документ залишився у батюшки УПЦ МП, і, зрозуміло, він його не збирався віддавати. І по різних судах більше трьох років ми добивалися права зареєструватися. І ось, коли суд першої інстанції задовільнив наш позов, управління подає апеляцію. Після такого розумієш, чому у Вінницькій області так мало ПЦУ зареєстровано… Не кожній громаді під силу пройти ці судові митарства. Але сподіваємося, що вірянам Вороновиці все вдасться, — каже адвокат Захар Вітенко, який представляє інтереси громади у судах.

Поки тривають судові баталії депутати Вороновицької селищної ради проголосували за заборону московського патріархату на території громади.

Ось що там повідомили:

– 24 листопада відбулася сесія Вороновицької селищної ради. Ця сесія була визначальною і у питанні заборони діяльності на території Вороновицької громади УПЦ (МП), винесення даного проєкту рішення спричинило дискусію у вірян Вороновицької УПЦ, які були присутні на сесії. Проте не викликало жодних сумнівів у депутатів громади, які з числа голосуючих за дане рішення підтримали заборону 18-ма голосами, 3 депутати (священник УПЦ від «Української стратегії Гройсмана» Анатолій Кузнєцов та двоє депутатів від «Слуги народу» Анатолій Завгородній та Олександр Химич) утримались. Далі у питанні приналежності до московського патріархату будуть розбиратись юристи та правоохоронні органи. Враховуючи агресію з боку російської федерації у нашій державі, щоденну загибель наших громадян від рук окупантів, не може бути допустимим підпорядкування релігійних громад будь яким іншим державам крім незалежної України, маючи свою автокефальну церкву в Україні. Все буде Україна, — пояснили у селищній раді.

Але у Вороновиці неоднозначно сприйняли таке рішення:

– Нащадки більшовиків знову вирішили заборонити Божу церкву, історія про 3 голодомори та 2 Світову війну як кару, коли люди йдуть проти Бога, так людей нічому не навчила, ну що ж, очікуйте голод.., — погрожують віряни МП.

– У Вороновиці забороняють МП та іуду Кирила й тих демонів, хто благословляє та підтримує напад на Україну! Бога не забороняють! — переконує Наталя Горобчук.

– Люди йдуть не проти Бога, а проти расєйської церкви, яка допомагає рашистам, — аргументує Віра Шебіцька.

Людмила ПОЛІЩУК