Під час щотижневої загальної аудієнції Франциск вирішив порівняти дії Росії з нацистською Німеччиною. Мовиться про часи Другої світової війни, коли німці свідомо знищували євреїв.

Путін і Гітлер робили одне і те ж. Під час своєї промови Папа Римський наголосив, що сьогодні повторюється історія Другої світової війни. Цю тезу він озвучив перед польськими паломниками. Вони були присутніми на заході, організованому Центром католицько-єврейських відносин Люблінського католицького університету у Польщі.

Папа Римський згадав про фашистські злочини проти людяності. Зокрема, про операцію “Рейнгард” по знищенню мільйонів євреїв впродовж 1942-1943 років.

-Нехай пам’ять про цю жахливу подію. пробудить у всіх нас рішучість і дії заради миру… А історія повторюється. Ми бачимо зараз, що відбувається в Україні, – наголосив Франциск.


Як відомо, в ході операції "Рейнгард" за оцінками дослідників, у таборах Белжець, Собібор, а також Треблінка загинули близько 1,7 мільйона євреїв. Крім того, там же убили поляків, ромів і радянських військовополонених, але їхня кількість достеменно невідома. Їх усіх нацисти або розстрілювали, або морили голодом.

Медійники звернули увагу, що раніше Папа Римський значно акуратніше підходив до питання війни, розв'язаної Росією в Україні. Франциск намагався шукати щось хороше в росіянах. Але останнім часом він став різкішим до країни-агресорки.

Так, у листопаді він зазначив, що українці страждають від "мучеництва агресії". Наслідки війни, розв'язаної Росією, він порівняв з "жахливим геноцидом" 1930-х років. Часами, коли божевільний диктатор Сталін заморив голодом мільйони наших земляків.

Вадим Снігур