Перші фото демонтованих пам’ятників опублікувала нардепка Лариса Білозір. Це її округ.

Як відомо, після громадського розголосу та обурення з приводу залишків імпереалізму на Батьківщині “Щедрика”, місцеві депутати прийняли рішення про перенесення пам’ятників Суворову, Пушкіну та радянських пам’ятників з місць публічного простору.

Але, як повідомляють громадські активісти, у вівторок віряни місцевої єпархії, де напередодні відбулися обшуки, намагалися перешкоджати знесенню Суворова біля їхнього храму. Навіть почали збирати підписи, щоб зберегим у центрі Тульчина російського полководця.

Більше трьох діб доля декількох суворовів не вирішувалася, – то пікет, то кран обламався…

Відомий тульчинський волонтер, який зараз захищає Україну, Олег Новіков висловив обурення з приводу цієї ситуації:

– В країні дев’ятий рік йде війна, а у нас досі пам’ятники російських імперців та окупаційна церква з ворожою пропагандою та російськими паспортами. Що в головах тих, хто хреститься на російського генерала? Пропоную голові міста В. Весняному усі російські пам’ятники у місті обміняти на наших українців, які перебувають в полоні у московітів.

І ось сьогодні, 9 грудня стало відомо, що частину цих пам’ятників таки демонтували.

Тимчасово їх будуть зберігати на території комунального підприємства благоустрою. А подальша їх доля ще не вирішена – чи у музей імпереалізму, чи на металобрухт, чи на переплавку.

Лариса Білозір, зокрема, пропонує переплавити суворовів на монумент Т. Г. Шевченка.