В Головному управлінні ДСНС України у Вінницькій області відбулася зустріч з представниками обласних ЗМІ щодо безпечного користування альтернативними джерелами енергії.

Зокрема, стосовно безпечного користування так званими туристичними газовими балонами для приготування їжі, генераторами та “буржуйками”.

Також нагадали про ознаки отруєння продуктами горіння. Повідомили як необхідно надавати при цьому долікарську допомогу. Вказувалось, що причиною виникнення пожеж в домівках часто буває людський фактор. Зокрема, нехтування правилами протипожежної безпеки.  Працівники ДСНС наголосили, що правил безпеки повинен суворо дотримуватись кожен громадянин, аби запобігти виникненню загоряння в час, коли припинене електропостачання та опалення.

З початку року у Вінницькій області виникла 3831 пожежа. 524 з них сталися у житлових будинках, 325 – через порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей і теплогенеруючих установок.

Під час пожеж вогонь забрав життя 76 громадян, 64 отримали травми, 26 людей вдалося врятувати з полум’я, – повідомив заступник начальника відділу пожежної безпеки Роман Олійник.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, минулого місяця, на Вінниччині четверо людей отруїлися продуктами горіння.

При підозрі на отруєння продуктами горіння, потерпілого необхідно винести на свіже повітря, покласти під голову подушку, розстебнути комір і пояс. Найкращий засіб порятунку при цьому отруєнні – довготривале вдихання кисню. Якщо є можливість, потрібно принести з аптечки кисневу подушку та викликати бригаду екстреної медичної допомоги, – зазначив начальник медико-санітарної частини ДСНС області Володимир Іващук.

Вадим Снігур