Через зміни клімату та техногенну діяльність людей в Україні може зникнути ближчим часом 97% білок. У вінницьких парках та скверах уже рідко де можна побачити цих пухнастих красунь.

З огляду на тривожну статистику, у Подільському зоопарку білки, як і єноти, тепер теж мають свого покровителя. Стати опікуном цих пухнастих тваринок і зберегти їх для потомків викладачку Вінницького національного медичного університету Олену Ромашкіну змусила саме невтішна ситуація з популяцією тваринок. Через кліматичні зміни білки зникають у природньому середовищі.

«Вінничанку непокоїть, що через глобальне потепління, від наслідків якого потерпає флора і фауна України, чисельність білок у дикій природі відчутно зменшується. У підтвердження своїх слів опікунка навела публікацію видання ВВС, в якій зазначається, що до 2100 року в Україні може зникнути 97% природного ареалу білки – вивірки звичайної (Sciurus vulgaris). На думку Олени Ромашкіної, саме завдяки діяльності зоопарків, наші нащадки можуть побачити тварин, які внаслідок змін клімату зникли у дикій природі», – йдеться у повідомленні.

За словами викладачки, у сквері біля головного корпусу медуніверситету раніше жило багато білок. І вона завжди любила спостерігати за ними.

«Втім, останнім часом вони кудись зникли. Коли я дізналась, що вони є в нашому зоопарку і над ними можна взяти опіку, я одразу вирішила, що білки – це моє, – розповідає пані Олена. – адже це джерело позитивних емоцій.

Вадим Снігур