– Після початку повномасштабної військової агресії рф проти України Вінницький машинобудівний завод продовжив співпрацю із країною-агресором. В умовах воєнного стану керівництво заводу налагодило поставки шестерні, секційних насосів, гідромоторів, гідравлічного обладнання, які у тому числі використовуються у військовій техніці. Для реалізації протиправної схеми залучено ряд підконтрольних суб’єктів господарювання, з використанням яких через Румунію, Туреччину та Казахстан ввозилися комплектуючі на територію рф. З метою обходу фінансових обмежень та виведення безготівкових коштів з росії використовувалися банківські рахунки, відкриті у фінансових установах країн ЄС. У такий спосіб протягом 2022 року до рф експортовано комплектуючі, які використовуються для ремонту військової техніки, на загальну суму понад 51 млн грн, — повідомили в Офісі Генерального прокурора України.

Генпрокуратурою та СБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом пособництва державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

Правоохоронці провели обшуки за місцем знаходження виробничих потужностей, офісних приміщень групи компаній та за місцями фактичного проживання причетних до вчинення кримінального правопорушення осіб. Вилучено фінансово-господарські документи, які підтверджують торгівлю з рф.

Як стало відомо, обшуки відбулися й на Вінницькому агрегатному заводі. Там виробляють насоси та іншу продукцію подвійного призначення. Зокрема й насоси, які начебто виробляються для тракторів, але можуть бути цілком придатні для БТР та ін­шої військової техніки. Як з’ясувалось, саме таку продукцію експортували вінничани.


З відкритих джерел відомо, що 99% акцій під­приємства «Він­ницький агрегатний завод» належить вінничанці Аллі Заброцькій. У неї й права на спо­ріднені підприємства ТОВ «Вінницька гідравлічна компанія», ТОВ «Силові циліндри», ТОВ «Завод силові циліндри», ТОВ «Лакшері» і ТОВ «ТД «ВАЗ».

Вінничани повідомляють, що навіть після обшуків виробництво на заводі не припиняється.

– Після обшуків на такому ж підприємстві у Мелітополі, де виробляється ідентична продукція, одразу були арештовані рахунки та майно. А керівників — відправили у СІЗО. А у Вінниці такого не відбувається... Чому? — запитають громадські активісти.

Такі запчастини виготовляють на вінницькому агрегатному

Новина про вінницький агрегатний миттєво розлетілася Україною. Особливо болюче на неї відреагували фронтовики та їхні рідні.

– Як таке можливо під час війни? У всіх причетних — руки в крові... На них смерть кожного вбитого, закатованого, згвалтованого українця... Їм не соромно дивитися в очі матерів, вдів, сиріт загиблих? Такі горе-бізнесмени гірші за орків, — не стримує обурення дружина військового Ольга Корнійчук.

— Для таких — тільки народне судилище! Нехай люди запитають про кожну копійку, яку вони «заробили» на смертях українців... Поки чиїсь діти гинуть на фронті, вони своїм нащадкам не гребують мільйони на біді та війні заробляти? Судити їх за законами воєнного стану! — вимагає мати захисника України Зінаїда Глухенька.

– А куди усі ці роки дивилися правоохоронні органи, місцева влада? Бо ж війна триває вже 9-й рік! Чому тільки зараз взялися за цей завод? А те, що раніше продавали у рашастан, це як — норм було? Чи тоді були відкати? — запитує військовослужбовець за позивним Альф.

Каріна МАЄВСЬКА

Редакція газети й надалі відслідковуватиме цю справу, щоб надати їй розголосу, бо тільки так ми зможемо викорінити «бізнес на крові»...