Він мав приватну студію «Стрижі». А роботи вихованців «Шури» демонструвались на багатьох виставках.

Жертва вчителя малювання розповіла свою історію. Серед постраждалих Кісточка, Палітра та Карандаш.

Історія із викладачем мистецтв, який зваблював неповнолітніх учнів у Вінниці, отримала продовження. Про те, що викладач і раніше так з ними чинив, повідомили і його випускниці.

Цей резонансний випадок прокоментувала директор Вінницької дитячої художньої школи Наталя Стафійчук. Вона повідомила, що цей підозрюваний — викладач Олександр Шарамук — за її директорства у школі викладачем не працював.

– Я працюю у Вінницькій дитячій художній школі директором вже 10 років. Підозрюваний Шарамук, про якого йде мова, у нашій школі викладачем ніколи не працював. Кажуть, раніше — вахтером чи столярем… Але це було дуже давно. Він мав приватну студію. Здається «Стрижи». Як мені відомо, цією студією навіть виставка проводилась у Експоцентрі. Але ми до цього ніякого відношення не маємо. Хочу порадити батькам надалі віддавати своїх дітей у ліцензовані школи, такі, як наша. Бо у нас всі викладачі проатестовані, навчальний процес під контролем. Ми видаємо сертифікати про закінчення класів і школи.


Подібні випадки виключені. Я не знаю, чи була у цього організатора студії ліцензія, чи ні, але перш ніж віддавати дитину в такий заклад, батьки мають проконтролювати, де і чим займаються їхні діти.

На якій основі і чому існував цей гурток, де виявили вчителя, якого підозрюють у розбещенні неповнолітніх, ми запитали у начальника відділу культурно-мистецьких закладів м. Вінниці Людмили Локаєнко.

— Відповідальність за своїх дітей лежить у першу чергу на батьках. Перш аніж віддавати свою дитину в заклад, вони мають поцікавитись, яка його репутація і чи має цей заклад ліцензію, видає відповідні сертифікати.

Тому, користуючись нагодою, хочу закликати батьків віддавати своїх дітей у художньо-мистецькі комунальні заклади, які перевірені і мають бездоганну репутацію. Таких у м.Вінниці 6: дві музичні школи, 3 — мистецтв та одна художня.

Заняття в них проводять досвідчені педагоги. Випускники досягають найкращих результатів і є лауреатами державних та світових конкурсів. І що важливо – всі вони безкоштовні.

А щодо викладача «Стрижів», то хочу наголосити, що це приватна студія, яка нам не підпорядкована. Що там творив той викладач, нехай розбираються правоохоронні органи.

У минулому номері ми повідомляли про те, що вчитель малювання у м. Вінниці переконував дівчаток роздягатися і оголювати статеві органи. Бо, мовляв, так треба вчитись бути «натурницями».

Ось, що повідомляє пресслужба Він­ницької обласної прокуратури:

– У Вінницькій області здій­снюється досудове розслідування за підозрою 55-річного вінничанина у вчиненні розпусних дій стосовно малолітніх осіб, виготовлення та збереження дитячої порнографії.

Ще одна жертва вчителя малювання розповіла відверто свою історію

Настя нині проживає в Києві. Дівчина багато років не наважувалася розповісти про «уроки малювання та домагання». Вона запам’ятає їх на все життя.

Як повідомила Анастасія, вона написала листа до поліції та хоче дати свідчення.

Ось, що вона розповідає:

– Мені було 14, я мріяла про кар‘єру, пов‘язану з дизайном, тому ми з мамою почали шукати викладача малювання. Разом прийшли до «Шури» – він довго розповідав про те, як любить свою справу і дітей. Дав десять безкоштовних занять, аби я могла звикнути, зрозуміти, чи підходить мені.

За словами дівчини, чоловік був милим і приязним, завжди хвалив її, гладив по спині, коли щось особливо добре вдавалося. На одному із занять, коли Анастасії стало погано – заболіла голова – вчитель запропонував їй ліки і віднести її в ліжко.

- Я погодилась лише на перше, але Шура підняв мене на руки і поніс в кімнату, сказав чекати його. Я згадала, що у мене є свої таблетки, і коли він прийшов, вже сиділа з ними в руках. Він здивувався, але нічого не сказав, лише вмовляв лягти, щоб перепочити. Тоді мені дуже пощастило.

Дівчина згадує, що Шура багато писав. Він використовував зменшено-пестливі форми, казав, як сумує.

– Мені було некомфортно від цього, але я не могла розповісти батькам, бо дуже боялась осуду. Вирішила, що треба просто піти від нього, сказала батькам, мама купила бісквіт і відправила на останнє заняття.

Вчитель обіймав мене майже весь час, просив не йти, не випускав із квартири, – каже Анастасія. А коли вона опинилася біля дверей — притиснув до стіни і почав цілувати.

– Навіть не пам‘ятаю, як довго я потім чистила зуби та вмивалась. І як довго він писав нам з мамою, аби я повернулась до занять.

Оскільки ця історія набула розголосу, психологи кажуть, що вона не лише про довіру до батьків чи старших родичів. Це також розповідь про від­сутність сексуальної освіти і довіри до державних інституцій, розуміння можливості в будь-якому віці звернутись до поліції чи інших служб.

Сама постраждала наголосила, що в суспільстві мають бути нормалізовані звернення до поліції чи служб із протидії насиллю. Діти повинні знати алгоритм таких звернень і усвідомлювати наявність ширшої за родину системи, яка може надати захист. Адже в такій ситуації може опинитися будь-яка дитина.

І не факт, що в даний момент сотні дітей не потерпають від домагань чи сексуального насилля.

Як розповів начальник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Іван Іщенко, зловмисник в одній із кімнат своєї квартири створив «художній гурток» для дітей.

Серед постраждалих від домагань художника-надомника дівчата Кісточка, Палітра та Карандаш. Вони розповіли про збочення вчителя. Чоловік, переконавшись у відсутності батьків чи інших дорослих, понад 10 років вчиняв розпусні дії щодо дітей, які приходили на приватні заняття.

Під час обшуків у квартирі чоловіка виявили фотографії та відеозаписи оголених та напівоголених дітей, рукописні й друковані тексти сексуального характеру, текстові «алгоритми» заподіяння дітям фізичного болю та знущань, листування сексуального характеру із зазначенням видів покарань у разі розголошення вихованцями його дій.

У мобільному телефоні та комп'ютері чоловіка виявили фото та відео насильницького характеру, які він видалив, аби запобігти викриттю та покаранню. Від дій «художника» постраждали діти віком від 10 до 14 років.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Якщо вам відома будь-яка інформація або ж ви стали потерпілим від дій цього чоловіка чи інших збоченців, зателефонуйте за номером слідчої +380 96 439 8445 (Мартинюк Катерина). Конфіденційність гарантована.

Тетяна Квасюк
Сергій Бойчук