Президент Володимир Зеленський надав чинності санкціям проти повʼязаних із УПЦ (МП) осіб. Пропозиції щодо застосування санкцій були внесені на розгляд Ради національної безпеки і оборони України від СБУ.

Обмежувальні заходи передбачають блокування активів, припинення торговельних операцій, припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень Україною, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів на діяльність та інші санкції.

У санкційному списку митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, в миру – Іван Паканич, керуючий справами Української православної церкви, член Міжсоборної присутності Російської православної церкви.

А також уродженець села Бубнівка Гайсинського району Вінницької області – митрополит Луганський і Алчевський Пантелеймон - в миру

Василь Поворознюк. У вересні 2022 року він також був присутнім в Кремлі на «урочистій церемонії», коли  Путін незаконно оголосив про анексію Херсонської, Харківської, Донецької та Луганської областей України.

Санкції застосовуються й до митрополита Запорізького і Мелітопольського Української православної церкви Луки (Андрій Коваленко). У списку й митрополит Чернівецький і Буковинський Української православної церкви Мелетій (Єгоренко Валентин), голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви;

– архієпископ Костянтинівський, вікарій Горлівської єпархії Української православної церкви Паїсій Шинкарьов Віктор;

– настоятель Мелітопольського Свято-Савинського чоловічого монастиря Української православної церкви Олександр Прокопенко;

– настоятель Свято-Успенського кафедрального собору Української православної церкви у м. Херсоні Олександр Федоров.

Це – вже не перший список підсанкційних осіб, повʼязаних із УПЦ (МП). 2 грудня санкції застосували проти намісника Києво-Печерської Лаври і ексдепутата Вадима Новінського та ще восьми осіб.