Для популяризації видатного вінницького поета та письменника-гумориста на Калинівщині у 1994 році була заснована літературно-мистецька премія імені Степана Руданського. Статус Всеукраїнської вона отримала в 2006 році. З того часу щороку проводиться конкурс і великий фестиваль на честь відомого земляка у селі Хомутинці.

З часу заснування премії в 1994 році, її  отримали 52 переможці. Цьогорічний преміальний фонд складає 75 тис. грн.

За результатами голосування членів журі переможцями визначили:

– 1 місце – Рудик Василь Іванович,  вінничанин, журналіст та письменник, – за сатиричний роман «Слуга народу». Саме за мотивами цього твору було знято однойменний пророчий телесеріал. В ньому головну роль зіграв теперішній Президент України Володимир Зеленський.

На другому місці – Кирницький Віталій Анатолійович, член асоціації діячів естрадного мистецтва України та Вінницького куреня гумористів, – за аудіоальбом сатири та гумору «Кому чого бракує»;

Третє місце посіла Олена Дяченко, керівниця аматорського гумористичного дуету «Королеви гумору» філії «СБК села Гордівка» Тростянецького ЦКД, –  за авторські гумористичні відеосюжети.

Ще двом претендентам будуть вручені подяки за участь у конкурсі під час свята сатири і гумору ім. Степана Руданського, яке планується провести в січні 2023 року.

Як ми вже неодноразово повідомляли це свято завжди проходить дуже цікаво та весело. Адже українці за будь-яких обставин не перестають жартувати. І в цьому наша сила.

Вадим Снігур