Проросійське духовенство, яке називає себе українською православною церквою, відмовилося змінювати назву, попри рішення Конституційного суду

Юрист церкви заявив, що “на сьогодні відсутні будь-які законні підстави для зміни назви релігійних організацій, що належать до УПЦ”.

Отже, попри очевидну підтримку російської агресії проти України та численні факти співучасті у війні на боці ворога, Українська православла церква Московського патріархату відмовилася змінювати назву, яка вказує на приналежність до Росії.

Як заявив голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, рішення Конституційного суду не зобов’язує Московський патріархат змінити свою назву, “воно лише стосується відповідності закону про перейменування Конституції України”.

За його словами, “в самому законі відсутня будь-яка згадка про Українську православну церкву”.

“Статутні документи свідчать, що УПЦ зареєстрована відповідно до українського законодавства, її засновником є Собор УПЦ, її релігійний центр, як і всі органи управління, знаходяться в місті Києві. Тож всі спроби примусово застосувати цей закон до УПЦ збільшить випадки порушення права на свободу совісті та віросповідання в Україні”, – заявив Бахов.

За його словами, “на сьогодні відсутні будь-які законні підстави для зміни назви релігійних організацій, що належать до УПЦ”.

Цікава позиція. При тому, що у всіх церквах та монастирях промосковської громади під час нещоданіх обшуків СБУ були виявлені прямі докази причетності УПЦ (МП) до сатанинської московської секти Кирила Гундяєва, яка благословила рашистську армію на страшну кровопролитну безпричинну війну проти українського народу.

На війну, яка щодня забирає життя наших синів та дочок, героїчних захисників Батьківщини. На війну, в якій жорстока окупаційна армія знищила сотні ураїнських міст та сіл. Розбомбила тисячі церков, шкіл, лікарень, заводів, електростанцій. Змусила страждати мільйони боголюбивих православних християн у суверенній Україні…

І ця церква, яка справедливо визнана 5 колоною, яка не лише виправдовувала ворожу агресію, а й наводила рашистські ракети на українські об”єкти і співала про велич Росії, тепер не хоче носити свою реальну назву? Але яке ж після цього всього реальна російська релігійна структура має відношення до українського православ’я?

У церкви Онуфрія був шанс стати дійсно українською ще чотири роки тому. Тоді Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”.

Зміни передбачали, що релігійні організації та об’єднання, які входять до структури або є частиною релігійної організації чи об’єднання, керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію та/або тимчасово окупувала частину території України, мають інформувати про таку приналежність у своїй назві.

Закон безпосередньо стосується Української православної церкви (офіційно – Київська митрополія Української православної церкви), яка була частиною Російської православної церкви. 27 травня Синод УПЦ МП оголосив про повну самостійність і незалежність від московської церкви та ухвалив внести зміни до власного Статуту, прибравши згадки про Московський Патріархат.

Хоча, як з”ясували правоохоронці, насправді це було лише ширмою, за якою церковники УПЦ, почасти агенти кремля, чекали на “руський мір” і молилися за “кривавого російського патріарха-фсбешеника”. Вони й досі це роблять, намагаючись черговою бюрократичною оборудкою приспати пильність щирих українських вірян і запустити в їхні душі отруйну московитську пропаганду. Щоб, у визначений кремлівським режимом час, збурити українських православних і налаштувати їх один проти одного у внутрішньому конфлікті. Саме таке завдання ставиться ворогом перед своєю 5 колоною, яку він щедро фінансує вже багато років.

Як ми уже повідомляли, вчора Конституційний Суд України визнав таким, що відповідає Конституції України, закон “Про свободу совісті та релігійні організації”. Він передбачає, що релігійні організації мають відображати приналежність до країни-агресора у своїй назві. Тобто, має називатися російською церквою.

Хочеться вірити, що на цей раз українська держава остаточно розбереться із цією проросійською 5 колоною.

Сергій Бойчук