Україна юридично припинила користування Московського патріархату Успенським собором та Трапезною церквою

Держава повернула собі з користування Московського патріархату Успенський собор та Трапезну церкву “Києво-Печерської Лаври”. У двох культових споруд, розташованих на території заповідника, закінчився термін дії договору оренди.
Про це повідомляється на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

Вказано, що Свято-Успенська Києво-Печерська лавра з 1990 року входить до списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Трапезна церква є пам’яткою архітектури національного значення.

Зазначено, що, 5 січня, завершила роботу Комісія з приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви від УПЦ (МП) до держави. Комісія розпочала свою роботу 2 січня цього року та займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель. Окрім того, робота Комісії забезпечила комплексний опис майна Успенського собору та Трапезної церкви, стану іконостасів та ікон, іншого майна, що не можна відокремити від культових будівель (наприклад, Царські врата, люстри), щоб повернути його балансоутримувачу.

До складу комісії увійшли представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Національного заповідника, Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври/Чоловічого монастиря/УПЦ МП та юридичної компанії «Міллер».

Підкреслюється, що на останнє засідання комісії 5 січня не з’явився митрополит Павло, який мав підписати Акт повернення будівель зі сторони УПЦ. Разом з тим, в міністерстві зазначають, що відмова від такого підписання не є перешкодою для повернення державного майна.

Василь Головко