Виставку народного майстра з Вінниччини Сергія Бугая у музеї при Києво-Печерській лаврі продовжили до 22 січня.

Про це повідомляють у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, який знаходиться на території Києво-Печерської лаври.

В експозиції представлено 50 малюнків митця за мотивами старовинного стінопису Поділля. Більшість творів автор підготував спеціально для виставки, але є роботи, з яких він розпочинав серію розписів у 2017 році, звертаючись до подільського народного іконопису.

В кожному творі майстра – споконвічне «дерево життя» або «вазон», улюблений образ у традиційному хатньому малюванні Поділля першої половини XX століття. Рослинні мотиви доповнені зображенням птахів.

«Під час симпозіуму майстрів декоративного розпису та народного малярства «Мальована хата», який відбувся торік в селах Воєводчинці та Сказинці Могилів-Подільської громади на Вінниччині, ми мали змогу ознайомитись з творчістю тих майстрів, які працювали ще на початку ХХ століття в цій місцевості. Зокрема, це Гафія Подоба та Докія Швець, які розписували хати, печі, відмальовували орнаменти на папері.

Їх твори були зафіксовані науковцями, а нині вони зберігаються у фондах Національного музею українського народного декоративного мистецтва, де нині проходить виставка», – каже Сергій Бугай.

Минулого року за розробку мистецького проєкту «Мальована хата» митець з Вінниччини став переможцем серед претендентів на одержання гранту Президента України молодим діячам у галузі культури.

Вадим Снігур