Всього 13 високих церковних чинів УПЦ. Вони одночасно мали громадянство росії і України.

Ідеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручило підозру у держраді, причому за 4-ма статтями. За наявною інформацією, він є власником ро­сійського паспорта.

Громадянства позбавлено і  вікарія Тульчинської єпархії, єпископа Ладижинського Сергія, який є дуже близькою людиною до Іонафана.

Стало відомо, що митрополит Іонафан переписав на єпископа Сергія все своє майно.

Митрополит УПЦ Іонафан

Як вдалося з’ясувати, відповідне повідомлення — про втрату громадянства зазначеними особами — отримала також Державна міграційна служба. Згідно з чинними правилами, надалі вони можуть бути депортовані.

Ми вже писали про те, що в митрополита Іонафана пройшли обшуки. 11 жовтня 2022 року СБУ провела обшуки у Іонафана, його звинуватили в розпалюванні релігійної ворожнечі та виправданні війни росії. За висновками експертизи, СБУ, митрополит здійснював умисні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

У його помешканні знайшли проросійську літературу та виправдання злодіянь путіна.

Під час оголошення підозри митрополиту

Вже під час війни він написав духовний гімн рф.

Як повідомили в СБУ, він тримав зв’язок із спецслужбами окупанта вже після повномасштабної війни.

Після пред’явлення підозри однокурсник і давній приятель Кіріла потрапив у лікарню. Там його прооперували.

Митрополит Іонафан має дуже бурхливу біографію.

Народився 30 січня 1949 року в Білгородській області (тоді Воронезька). Батько — Іван Федорович, підполковник. Дитинство провів у Сєвероморську Мурманської області. 1960 року родина переїздить до Києва.

Після проходження військової служби, в 1970 році, вступив до Ленінградської духовної семінарії, яку закінчив та продовжував там викладати. Тоді ректором Ленінградської духовної академії Кирилом (Гундяєвим), нині патріархом РПЦ, рукоположений у сан ієромонаха.

З 1987-го Іонафан служить в Україні. Звідки у нього паспорт громадянина росії – можна лише здогадуватись.

Знайдені докази «руского міра» у Тульчинській єпархії

Митрополит Іонафан був намісником Києво-Печерської лаври. Але був позбавлений єпископального сану.

Після обрання предстоятелем УПЦ (МП) митрополита Володимира (Сабодана) був виправданий та відновлений у єпископському сані і призначений керівником справами УПЦ (МП).

2 листопада 2006 р. — рішен­­ням Синоду УПЦ (МП) призначений архієпископом Тульчинським і Брацлавським.

2014 — підвищений митрополитом Онуфрієм (Березовським) до сану митрополита.

Другою людиною у Тульчинській єпархії вважають єпископа Сергія

Дуже наближену до Іонафана людину.

Він з ним із 1995 року, коли ще виконував послух старшого іподиякона архієпископа Сумсь­кого і Ахтирського Іонафана.

8 грудня 2006 р. архієпископом Тульчинським і Брацлавським Іонафаном прийнятий в штат кліру Тульчинської єпархії, після переведення з Херсона.

Єпископ УПЦ Сергій

9 грудня 2006 року призначений настоятелем Тульчинського кафедрального собору на честь Різдва Христового та секретарем Тульчинської єпархії.

8 грудня 2008 року архиєпископом Тульчинським і Брацлавським Іонафаном був пострижений в чернецтво з ім’ям Сергій (на честь прп. Сергія Радонезького).

З 8 грудня 2008 року архиєпископом Тульчинським і Брацлавським Іонафаном був пострижений у чернецтво з ім’ям Сергій (на честь прп. Сергія Радонезького).

22 січня 2009 року зборами духовенства Тульчинської єпархії обраний делегатом на Помісний Собор РПЦ.

23 травня 2009 року удостоєний сану архімандрита.

18 червня 2014 року удостоєний права носіння другого наперсного хреста.

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 14 березня 2018 року обраний єпископом Ладижинським, вікарієм Тульчинської єпархії.

17 серпня 2022 року возведений у сан архієпископа. За­кінчив Київську духовну семінарію та академію заочно.

– Як вели себе ці священники під час відспівування воїнів, які полягли за Україну? – запитали у голови Гайсинської РВА Людмили Головашич.

Жодного разу у панахидах, які ми проводили із вшановування героїв України, ні Сергій, ні Іонафан участі не брали. Хоча туди приходили представники інших конфесій.

– Як у них з’явились і були російські паспорти, хоча обоє начебто народились і жили в Україні?

– Це запитання до правоохоронців. Якщо чесно, для мене це не дивина. Всі бачать і знають, чим дихає і що робить ця релігійна структура в Україні і у Він­ницькій області зокрема.

Коли верстався номер, стало відомо, що обвинувальний акт стосовно митрополита Іонафана направлено до суду. За матеріалами СБУ, митрополиту загрожує до 8 років позбавлення волі.

Тетяна КВАСЮК