Дух, волю і могутність «нульового» Бахмута, де зараз тривають найжорстокіші бої, у своїх світлинах передає вінницький фотограф Костянтин Ревуцький. Його об’єктив зафіксував не лише руїни, які залишають російські окупанти, але й біль людей, їх відчай, вірність і часто — останню надію…

— Поїхав у Бахмут як фотограф, пофотографувати місто нескорених, місцевих, яких тут багато залишилося. І, звичайно, допомагав волонтерам. Багато спілкувався з цивільними і військовими. Кожна історія вражає. Якось серед розбомбленого спального кварталу зустрів літню пару. Чоловік і жінка йшли, взявшись за руки, підтримували один одного. Щоб ви розуміли, у місті кожну хвилину вибухи, кожні 5 хвилин автоматні і кулеметні черги. Це справжнє пекло. Людей на вулицях майже не буває, бо йдуть бої…. І тут я бачу, як оця парочка йде «врозвалочку» і щебече з посмішкою між собою. Ми підійшли і допомогли їм гуманітаркою, виявилось, що вони майже незрячі… Майже не бачать, у що перетворилося їхнє рідне місто, цієї розрухи… Та, попри все жахіття, вони щиро люблять один одного, свою країну, і ніяка війна не відбере в них надію на життя, — ділиться враженнями Костянтин.

На світлинах з Бахмута багато саме літніх людей. Вони змучені і стомлені війною…

— Одна бабуся посеред вулиці просила води…. Інша запитувала про теплу ковдру. Вони тішаться, що діти й онуки змогли виїхати, а самі вирішили не зраджувати рідному дому і не покидати своє місто. Намагався зловити їхні емоції, погляд, бо за ними долі українських людей.

Ще однією героїнею вінницького фотографа стала молода дівчина, поряд з якою блукає смерть, а вона посміхалася…

– Ця красуня зустріла нас дійсно чарівною посмішкою…. Хоча живе в підвалі зруйнованого будинку. Кожну секунду чує вибухи, від яких уже давно не здригається. У центрі її двору — ялинка. Вона святкувала новорічні свята лише з банкою тушонки. Дивився на неї і думав: їй, певно, цікаво, як це — жити по пів дня без світла, не ходити на дискотеки. Їй цікаво, як то — виїхати за кордон і сумувати в барі за рідним містом… Їй дуже цікаво, але вона цього не побачить, бо там немає інтернету, світла, тепла. Я хотів, щоб цю дівчину побачили вінничани і не тільки. Особливо ті, хто жаліється на якісь незручності…

Бахмут — не перше місто у зоні бойових дій, яке відвідав Костянтин Ревуцький. Він уже був в Ізюмі. Об’їздив майже увесь Лиманський округ. Фотографії звідти побачили європейці.

– Мої фотовиставки зараз у декількох країнах Європи. Прага, Варшава, Кельце, Краків, Мілан, Стамбул — це там, де уже відбулися або найближчим часом заплановані виставки. У Чехії, Польщі люди щиро відгукуються, підтримують та вболівають за Україну. Це дипломатична робота заради нашої Перемоги! — впевнений Костянтин Ревуцький.

Людмила ПОЛІЩУК