У приміщенні Вінницької міської ради зареєстрували перший в цьому році Національний рекорд: «Найбільша мапа України, вишита підлітком». Його встановила 16 річна школярка Маргарита Яценко. Розміри карти вражають, а ще цікаво, що на свій виріб юна майстриня витратила 37 кілометрів ниток. Зареєструвала рекорд керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова.

«Кристалізувалась наша нація, адже от в такій важкій ситуації ми реєструємо нові рекорди в Україні. Сьогодні ми маємо рекорд який без усякого сумніву демонструє любов до України та своєї землі, який демонструє те, що Україна єдина та непереможна. Ми реєструємо перший в цьому році рекорд у Вінниці.

Він претендує на те, щоб назавжди залишитися в Національному реєстрі рекордів як досягнення всієї України. Вишитих карт у нас є багато, навіть більше того в нас є карти вишиті орнаментами. Однак, вперше представляється на рекорд карту вишитою дитиною підліткового віку. Ми маємо абсолютно нову номінацію «Найбільша мапа України, вишита підліткою». Ми провели процедуру замірювання. Довжина карти 108 сантиметрів і ширина 86 сантиметрів. Це вже 44-й рекорд, який ми зареєтрували у Вінниці», – говорить керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова.


Маргарита захопилася традиційною українською вишивкою ще в 3-му класі. Зараз вона десятикласниця Вінницького комунального закладу Ліцей №3. Каже вишивати навчила її мама, саме вона прищепила любов до національного мистецтва.

«Для кожної області я використала вишивку, яка історично притаманна конкретній території. Також я вирішила вишити гімн, герб, назву країни та прапор. Для цього я витратила величезну кількість ниток -майже 37 кілометрів. Я довго шукала схеми. Дуже важко було знайти орнамент, щоб вишити Крим – я знайшла випадково майстриню Віру Роїк, вона уродженка Криму та Полтави і я переробила її схему. Тут майже 370 тисяч хрестиків. Я вишивала картину півтора року. З травня 2021 до грудня 2022. Взагалі ідея прийшла спонтанно. Я маю ще одне захоплення – мікровишивка, де хрестики розміром як макові насінини. Такою унікальною вишивкою оздоблюю наручні годинники, браслети, сережки, кулони», - говорить Маргарита Яценко.

Вінницька майстриня вражена, що її карта стала Національним рекордом. Поки дівчина не вирішила, яка буде подальша доля її виробу. Моливо, продасть за гарну ціну, і гроші перекаже на допомогу ЗСУ.

Вадим Снігур