У 21 — «Сталевий Хрест» за мужність і вічна слава…

6 березня в останню путь жмеринчани провели 21-річного Вадима Черняхівського – випускника школи №6, одного з кращих студентів магістратури Вінницького навчально-наукового інституту економіки Західноукраїнського національного університету, офіцера, лейтенанта 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка. У свої 20 Вадим вже був призваний на службу, а в 21 вже одержав відзнаку Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного – медаль «Сталевий Хрест».

Однокласники, одногрупники, вчителі, друзі, сусіди, побратими та всі небайдужі жмеринчани схилили в пошані голови перед подвигом Героя, який віддав за Україну і нашу свободу найдорожче. Поховали Вадима з усіма військовими почестями і під трикратні постріли у рідному селищі Сутиски, де він народився.

Бершадська громада у смутку

6 березня тут зустрічали на щиті Юрія Яланецького. Мужній воїн до останнього подиху був вірний Україні та стояв за її свободу та Перемогу.

Бершадщина втратила ще одного Героя — Тараса Бурлаку. 4 березня під час виконання бойового завдання із захисту територіальної цілісності Батьківщини, поблизу н.п. Дружба Донецької області воїн отримав поранення, несумісні з життям… Загибель Юрія та Тараса — це не лише чорний біль для родин загиблих. Це ціна за майбутнє України, за її Перемогу над рашизмом. Це вічна пам’ять на всі покоління і віки.

Хмільничани на колінах

Захищаючи Україну в районі н. п. Оріхово-Василівка Донецької області, 25 лютого загинув хмільничанин Сергій Пітерін. Загиблому було лише 36 років. Сергій був на посаді навідника кулеметного взводу стрілецького батальйону. У мирному житті був водієм.

У Сергія залишилися дружина, двоє дітей, батьки та брат.

На площі Козятина — море сліз

1 березня тут провели в останню дорогу захисника України та справжнього патріота Юрія Любарця. Працював слідчим у відділенні поліції №2 Козятина. А далі — інспектором сектору патрульної поліції №2 м. Козятин. З грудня 2022 проходив службу у Національній Гвардії України. Старший солдат, старший кулеметник калинівської частини НГУ загинув в результаті мінометного обстрілу позицій противником, в районі н. п. Спірне, Бахмутського району, Донецької області 21 лютого.

4 березня у Козятині попрощалися з молодим воїном Мар’яном Шереметом. Він назавжди залишився 24-річним юнаком. Земляки його пам’ятають як розумного і талановитого юнака, який досконало оволодів грою на саксофоні в музичній школі. Згодом відбув військову службу. Вивчав ветеринарну медицину. Працював у ТОВ «Козятинський м’ясокомбінат» звідки був призваний до лав ЗСУ. 28 лютого трагічно загинув поблизу н.п. Дубово-Василівка Донецької області внаслідок артилерійського обстрілу. Мужній герой, душа компанії, який на жаль, не встиг створити сім’ю та побути щасливим…

Липовецька громада зустрічає на щиті героїв

На війні загинув житель с. Троща 27-річний Дмитро Абреліхін. У мирному житті працював у місцевому господарстві тваринником, згодом знайшов роботу в ТОВ «Барлінек інвест». Одружився, спільно із дружиною Вікторією виховували двох дітей. В лютому 2022 року з початком широкомасштабної війни був призваний до лав Національної гвардії. Служив розвідником-кулеметником. Був доброю і світлою людиною. 24 лютого при виконанні бойового завдання Дмитро загинув на північно-східній околиці м. Бахмут. Хоронили воїна у рідному селі Троща.

7 березня тут зустрічали на щиті й Анатолія Собка з Нападівки.

Через рік героїв повернули додому

Сергій Кройтор — бойовий медик, син громади Ладижина і палкий патріот України. З перших днів війни на фронті. Зв’язок із ним перервався з 8 на 9 березня 2022 року. Майже рік чекали на звістку про нього. Вірили… І тільки нещодавно стало відомо, що Сергій Кройтор геройськи загинув 9 березня 2022 року під н. п. Топольське Ізюмського району Харківської області.

За проявлені мужність і героїзм під час бойовий дій із визволення України від російських агресорів ладижинський Герой Указом Президента України нагороджений орденом «За мужність ІІІ ступеня».

Довга дорога додому на щиті й у воїна з Піщанки. Коли ворог підступно зайшов на нашу територію, 33-річний Віталій Штонда із смт Піщанка став на захист Батьківщини. Був водієм вогнеметного відділення вогнеметного взводу роти радіаційного, хімічного, біологічного захисту. 29 березня 2022 року біля с. Олександрівка Херсонської області відбувся бій з окупантом. З того періоду воїн рахувався безвісти зниклим. Майже рік родина жила сподіваннями та продовжувала пошук рідної кровинки. Але дива не сталося…

Високі нагороди та непохитна віра у Перемогу

28 лютого Іллінецька громада попрощалася з воїном — захисником 24-річним Андрієм Магалясом із с. Тягун. Андрій був чуйним сином, прекрасним чоловіком, люблячим батьком і гарним господарем. У березні 2020 року підписав контракт зі Збройними силами та відбув у зону проведення ООС. Старший солдат Андрій Магаляс був механіком-водієм, не раз вивозив з поля бою поранених побратимів.

За відданість обраній справі і виконання поставлених завдань був нагороджений пам’ятним знаком «За оборону Авдіївки», нагрудним знаком «Ветеран війни. Учасник бойових дій», відзнакою «За сприяння Збройним силам України». У січні цього року старшого солдата Магаляса Андрія Ігоровича нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Вдома на швидке повернення Андрія так чекали дружина, донечка, батьки. Та не судилося… 22 лютого поблизу населеного пункту Дубова-Василівка Донецької області старший солдат Андрій Магаляс загинув.

Білим янголом на щиті

у Шпиківську громаду повернувся 32-річний Олег Федоришин, житель с.Сліди. Матрос Федоришин був гранатометником взводу вогневої підтримки роти морської піхоти. 17 лютого під час виконання бойового завдання поблизу н. п. Мар’їнка Покровського району Донецької області загинув. Щирі співчуття дружині, двом донькам, матері, брату, сестрі, родині

Ворог забрав життя молодого сповненого сил та енергії 24-річного Василя Потокі, жителя Городківської громади. Він був стрільцем-помічником гранатометника механізованої роти. 27 лютого поблизу н.п. Первомайське Донецької області, під час танкового обстрілу отримав поранення, несумісні із життям. Останнім місцем спочинку захисника, за рішенням родини, буде м.Миколаїв, в якому проживав наш Герой.

23 лютого помер 36-річний воїн Олексій Безбородов, житель с.Дмитрашківки Піщанської громади. Призваний на військову службу по мобілізації Тульчинським РТЦК та СП 23 грудня 2022 року, солдат Безбородов був начальником польової лазні.

Загинув на роковини великої війни

24 лютого до небесного війська відійшов старший солдат 23-річний Вадим Ніколаєв, уродженець с. Гармаки. Починаючи з 2018 року, юнак присвятив себе військовій справі. До останнього подиху залишився їй вірним. У пам’яті земляків Вадим назавжди залишиться воїном, патріотом та світлою людиною.

Його війна почалася у 2014-му

Сергій Перегончук з Калинівки узяв в руки зброю та став на захист України ще в 2014 році. Сергій у мирному житті отримав спеціальність ветеринара. Потім проходив строкову службу у спецпідрозділі «Ягуар». Після армії вступив на навчання до Білоцерківського державного аграрного університету. Тривалий час працював у ветеринарній міліції у Вінниці. У 2014 році Сергій Перегончук узяв в руки зброю та став на захист України. Захищав кожен клаптик української землі і під час повномасштабного наступу ворога. І в результаті артилерійського та мінометного обстрілів на Донеччині старший лейтенант Сергій Перегончук загинув на полі бою…

Шаргородщина попрощалась із Володимиром Магдюком

З початком повномасштабної війни чоловік долучився до оборонців Батьківщини. Старший солдат Володимир Магдюк потрапив до складу стрілецького відділення стрілецької роти, виконував функції гранатометника. Спільно з побратимами мужньо боронив Україну від загарбника. На жаль, 19 лютого під час несення служби в Збройних силах України, воїн помер. Без рідної людини залишились дружина та троє дітей.

На щиті…

Сутисківська громада у жалобі за відданим патріотом та воїном Вадимом Черняховським. Герой загинув від ворожої кулі 28 лютого.

27 лютого, захищаючи державний суверенітет та незалежність України, під Бахмутом загинув старший стрілець мотопіхотного відділення Віталій Печериця.

1 березня в лікарні помер житель села Лозна, військовослужбовець Павло Гусак з Уланівської громади.

А 5 березня в лікарні імені Мечнікова в м.Дніпро помер Петро Григоренко, житель с.Миролюбівка Піщанської громади. Солдат Григоренко був стрільцем-санітаром стрілецького батальйону.

2 березня обірвалось життя Сергія Губаровського, жителя с.Тернівки Крижопільської громади. Старший солдат, патріот трагічно загинув в результаті обстрілу позицій противником в районі н. п. Спірне Донецької області.

На щиті повертається додому й житель села Уладівці Олег Маліновський.

Руслан Островський мав золоті руки і всім допомагав

Загинув під Бахмутом за всіх, кого любив.

Руслан Островський народився у с. Кордишівка на Козятинщині. Але більшу частину свого життя присвятив Вінниці. Любив рідне місто, людей.

Рідні, друзі, сусіди згадують про нього як про Людину з великої літери! Він очолював ОСББ одніє їз багатоповерхівок Він­ниці. Мешканці цінували і поважали Руслана, адже вони знали, що хоч удень чи вночі, якщо їм потрібна допомога, могли звернутись до нього – і він завжди прибіжить!

– Війна забрала у нас чудового друга, господаря. Будинок і весь двір осиротіли без такого господаря…. Для нашого дому це велика втрата. Був дуже професійним майстром з ремонту, багато людей зараз в своїх домівках вдячно споглядають на красу, створену його руками! Був надзвичайно чуйним і люблячим сином і зятем, завжди намагався допомогти. Чудовим батьком! — плачуть за Русланом рідні і знайомі.

Коли ворог ступив на українську землю, миролюбивий чоловік вимушений був взяти до рук зброю. Служив спочатку у Вінницькій частині Нацгвардії. Потім його перевели у Харківську частину.

Загинув Руслан Островський під час виконання бойового завдання на пів­нічно-східній околиці м. Бахмут Донецької області. Під час мінометного обстрілу мужній воїн отримав поранення, несумісні з життям… Вдома залишилися згорьовані дружина, дві доньки, мати і два брати…

Редакція газети висловлює щирі співчуття рідним загиблих героїв… Вічна слава і вічна пам’ять…

Сторінку підготувала Людмила ПОЛІЩУК