У цьому висновку мають бути вказані обмеження для такого військового.

Зараз в Україні повістки отримують і люди з проблемами зі здоров’ям, а декого серед них забирають на передову. Адвокат Андрій Новак пояснив, хто не підлягає призову та що означає “обмежено придатний до військової служби”.

Юрист розповів, що кожен військовозобов’язаний перед тим, як потрапити на службу до армії, має пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Там і визначають його ступінь придатності до військової служби. Є відповідний наказ з величезним переліком хвороб та їхньою градацією, за чим і визначають ступінь придатності.

“Що таке обмежено придатний? Це – придатний, але з певними обмеженнями, які викликані певною хворобою… Тобто якусь функцію людина може виконувати… Однак з певними обмеженнями. І от саме у висновку ВЛК мають бути вказані обмеження для цього військового”.


Наприклад, каже адвокат, у людини може бути грижа, тому у висновку ВЛК вказують, які саме обмеження мають бути для цього бійця: не носити важкого й т.д.

Зрозуміло, що це все доволі відносно, адже під час бойових дій ніхто не буде читати висновки комісії. Тим більше останнім часо почастішали викриття працівників ВЛК, які фальшували довідки для військовозобов"язаних.  В даний час

Кабмін працює над автоматизацією та діджиталізацією всіх процесів проходження бійцями військово-лікарських комісій. "Працюємо над тим, щоб прибрати зайву бюрократію і можливі зловживання з процесу проходження військово-лікарських комісій", — заявив прем'єр Шмигаль.

Адвокати також нагадують ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", згідно з якою не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, "визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з подальшим проходженням військово-лікарської комісії)".

Василь Головко