Старі люди кажуть, що це ганьба купувати китайський часник по 110 – 140 гривень за кілограм, коли у нас, на Вінниччині, він прекрасно родить. І дозріває не лише озимий, але і ярий.

Часник заслужено вважається одним з найпопулярніших овочевих культур не тільки через пікантний смак, але і як матеріал для використання в медицині завдяки антисептичній дії.

Багато дачників і городників займаються висадкою часнику на своїх ділянках, отримуючи багатий урожай не тільки для своїх потреб, а й нерідко – на продаж. Тепер їх стане ще більше. Тому нагальне питання – яке найкраще добриво для часнику, так чи інакше виникає.

Найбільш прийнятним часом для висадки ярого часнику вважається період між серединою квітня і початком травня. При цьому температура навколишнього середовища вже повинна досягти приблизно + 10ºС. Важливо пам’ятати про те, що перед посадкою часнику необхідно обробити ділянку – потрібно її скопати і розпушити. Городники повинні вивчити на зубок – вегетативний період часнику весняної посадки не більше 100 днів.

Існують відразу кілька правил, яких варто дотримуватися під час весняної висадки часнику:
між рядами слід залишати відстань близько 20-25 сантиметрів;
відстань між заглибленнями в кожній грядці приблизно має становити 6-8 сантиметрів (в залежності від розміру посадкового матеріалу);
допускається висадка часнику в борозни, без створення окремих ямок.

Найкращим інгредієнтом для отримання хорошого врожаю часнику є звичайна деревна зола. Її позитивний ефект пояснюється досить просто – вона джерело фосфорно-калійного добрива і зміцнює коріння часнику.

В деревній золі міститься:

фосфор;
кальцій;
калій;
залізо;
магній.

Не робіть поширену помилку недосвідчених городників, які не замислюються над тим, яке сусідство найкращим чином впливає на зростання часнику. Варто усвідомити, що часнику протипоказана висадка в місцях, де до цього вирощували:

моркву;
буряк;
цибулю.

Часник найкраще висаджувати в місцях, де до цього вирощували:

кабачок;
огірок;
капусту;
зелень.

Озимий часник висаджують у жовтні.

Василь Головко