Школярка із Козятинщини збиралась на дискотеку до Бердичева. Мати не пустила. За це отримала 30 смертельних ножових поранень.

Чому її захищала бабуся і винуватила матір? Чи дійсно Олександра з Глухівець була психічно хворою? Куди відправили її відбувати покарання? Вже в тюрмі Олександрі виповнилось 18.

Ми вже писали, що восени 2021 року 16-річна Олександра — школярка- відмінниця і спорт­сменка у селі Глухівці Козятинської громади вбила рідну матір. Ця шокуюча трагедія довго була на вустах всієї України.

Як повідомили тоді правоохоронці, з заявою про зникнення 35-річної Надії до поліції звернулася її свекруха. Невдовзі поліцейські виявили жінку мертвою у закинутому колодязі. З’ясувалося, що смерть настала не від падіння, а від численних ножових поранень. За підозрою у вчиненні злочину затримали її 16-річну доньку.

– Під час сварки у приміщенні кухні підозрювана завдала матері більше 30 ножових поранень. Після цього на тачці вивезла тіло вбитої на територію нежитлового домогосподарства та  вкинула його в недіючий колодязь. А щоб приховати сліди злочину, зловмисниця прибрала в хаті,  сховала свій закривавлений одяг та знаряддя вбивства – кухонний ніж.

Для того, щоб розшукати зниклу жінку, поліцейські залучали кінологів. Під час обстеження території села правоохоронці натрапили на сліди крові біля колодязя центрального водопостачання сусіднього недобудованого будинку. Всередині знаходилось тіло зниклої жінки, прикидане камінням та старим одягом.

«33-й» проводив власне розслідування цього резонансного вбивства. Ми припускали різні версії. Одна з них і про психічні розлади дівчини — вроджені чи набуті, які в ту пору загострились. Про це нам повідомили знайомі родини. Але мама приховала це, бо не хотіла, щоб доньку вважали не такою, як усі…

Ми з’ясували, що хоч директор Глуховецької середньої школи характеризувала старшокласницю як відмінницю та спортсменку, її однокласниці відгукувалися про Сашу по-різному.

– Саша змінилась ще з 10-го класу. Із самого дитинства була дуже красивою та хотіла швидше подорослішати. Поки її друзі вечорами гуляли лише селом, Саша вже їздила у Бердичів на дискотеки. Почала пити та курити. До того ж, напивалась так, що п`яною невідомі додому привозили. Один час тусувалась із наркоманами.

– У нашому класі 23 учні. Олександра була найхитрішою. Завжди мала конфлікти з іншими, бо вважала, що всі гірші за неї. Завжди казала, що буде моделлю, як виросте, і підкорить весь світ.


– Нерідний брат загиблої розповідав, що Олександра постійно сперечалася з матір’ю, не хотіла її слухати. Хотіла «зависати» в крутих компаніях, «відбилась від рук».

Виявилось, що Олександра вже після вбивства матері знайшла кошти родини. Викликала таксі за 600 грн та поїхала розважатись до Бердичева, що у сусідній Житомирській області. Там вона розважалась до ранку. Коли вранці приїхала, почала вичищати місця злочину від залишків крові.

Коли слідчі зібрали всі беззаперечні докази її вини, Олександра зізналась у вчиненому. Повідомила і причину: вбила матір, бо та не пускала її до друзів, навіть застосувала силу. І тому такою була реакція доньки…

Приятелька загиблої мами розповіла нашим журналістам, що Саша з дитинства мала розлади психіки, Надія її таємно лікувала.

- Розумієте, Надію взяв чоловік уже із Олександрою. Вона носить прізвище Майсурадзе. Першим чоловіком Надії, красивої і ставної жінки, майстра-перукаря і візажиста, був грузин Іраклій. Був та потім десь зник. Олександра дуже схожа на цього грузинського красеня. Надія переїхала із Бердичева до Глухівців, коли вдруге вийшла заміж. І Андрій – другий її чоловік. Тому Надя всі клопоти про Сашу, нерідну доньку теперішнього її чоловіка, брала на себе. Покривала її, – розповідає Вікторія, приятелька Надії.

– Ще у 7-му класі дівчина намагалась покінчити життя самогубством. І не раз. Мама її із петлі витягувала та рятувала, коли донька вени різала. Надя тоді сивіла на очах просто, хоч ще була молодою та дуже гарною. Мама Надя завжди казала, що для Сашуні небо пригорне. А як все вийшло? Її добро для неї ж обернулось злом.

Вбита донькою Олександрою мама Надія Ющенко

За тиждень до вбивства мама ділилась із найближчими, що збирається переводити на дистанційне навчання Сашу. Немовби знову напади агресії почались. Але не встигла, — додає Антоніна.

Як тепер повідомив її адвокат, Олександра обмежено осудна. Цей фактор став однією з причин для пом’якшення її покарання.

- Сторона обвинувачення клопотала, щоб суд призначив дівчині 11 років позбавлення волі, бо, на її думку, вирок Калинівського районного суду – м’який. Аргументували це тим, що дівчина зробила сиротами своїх двох сестер, намагалася приховати сліди злочину та зразу у скоєному не зізнавалася.

Адвокат наполягав на 7 роках покарання. Просив зважити на позитивну характеристику дівчини, визнання нею вини, каяття, сприяння розкриттю злочину. Зі слів захисника, обвинувачена – обмежено осудна: через психічний розлад сповна контролювати себе не могла. Вінницький апеляційний суд врахував всі обставини, зокрема й той факт, що злочин дівчина скоїла, будучи неповнолітньою, та засудив Олександру до 8 років ув’язнення, — повідомила прессекретар Апеляційного суду Надія Чорна.

Як повідомила на судовому засіданні сама Олександра, яка брала участь у судовому засіданні онлайн, під час сварки матір першою взяла ніж і завдала їй тілесні ушкодження.

Те, що загибла знущалася над дочкою морально і фізично, підтвердила під час апеляційного розгляду і бабуся обвинуваченої. Це мама її рідного батька І.Майсурадзе. Він був позбавленний батьківства. Але, зі слів бабусі, навіть довгий час не знав про це. Бабуся вважає, що до психічного розладу довели її онуку в сім’ї, вбивство мами спровокувало накопичення стресу.

Як стало відомо нашим журналістам, 18-річна Олександра буде відбувати покарання у Вінницькій установі виконання покарань №1.

Ось така сумна історія про маму, що мріяла зробити доньку королевою... І доньку, яка хотіла стати моделлю, відомою на весь світ.

Як нам пояснили у Він­ницькій обласній психоневроло­гічній лікарні, частково осудні відбувають покарання у звичному режимі. Однак, коли буде загострення хвороби, установа має привести пацієнтку до психіатричного закладу, де є спеціальні палати. Там виставляється охорона.

Каріна Маєвська