Без рецепта від лікаря тепер не можна буде придбати популярний знеболювальний і протизапальний засіб “Німесил” та його аналоги.

Усі гормональні препарати відпускатимуть за рецептом, зокрема і гормональні контрацептиви. Навіть “екстрений” протизаплідний засіб “Постинор“, який найефективнішій у першу добу після незахищеного статевого акту, не можна буде придбати без рецепта.

Люди, які мають захворювання щитовидної залози і постійно приймають “Тироксин” (L-тироксин чи еутирокс), теж щоразу змушені будуть поновлювати електронний рецепт.

Супрастин” в ампулах – лише за рецептом.

Дексаметазон“, який алергіки часто мають у запасі для екстрених випадків, також можна буде придбати лише за рецептом, оскільки це гормональний препарат.


Усі популярні засоби для зниження тиску: "Каптоприл", "Каптопрес", "Бісопролол" – виключно за рецептом. Навіть сечогінні препарати "Фуросемід" та "Діакарб", які також використовують гіпертоніки, лише за рецептом.

Краплі "Корвалол" та "Валокордин" без рецепта можна придбати лише у маленьких флакончиках, на баночки по 50 мл уже треба рецепт.

"Магнікор" чи "Кардіомагніл" на 100 таблеток – лише за рецептом.

- Це дозволить підсилити контроль за відпуском препаратів та запобігти можливим негативним наслідкам самолікування. Адже лише медичний спеціаліст на базі клінічних протоколів може підібрати лікування, яке буде ефективним та водночас безпечним для пацієнта, — пояснила заступниця МОЗ з цифрової трансформації Марія Карчевич.