У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України “Про лікарські засоби” щодо забезпечення доступу до лікарських засобів під час дії воєнного стану.

Один з його авторів, депутат від “Слуги народу” Максим Бужанський у своєму Telegram-каналі зазначив, що “зареєстрував законопроект номер 9169, яким пропонується негайно виправити цю божевільну ситуацію з аптеками, рецептами і громадянами, на яких посеред війни це щастя звалилося. Комітет з охорони здоров’я внесе всі необхідні правки”, – написав він.

“Раніше ми точно так же моїм законопроектом усунули необхідність обов’язкової постановки жінок на облік у військкомати. Упевнений, впораємося і з цим. Громадян прошу не нервувати, без ліків не залишиться ніхто”, – запевнив парламентарій.


Багатьох українців обурило рішення МОЗУ обмежити доступ до ліків під час воєнного стану. У міністерстві пояснили свою позицію, а ВР обіцяє цими днями врегулювати питання на законодавчому рівні. Ліки, кажуть нардепи, залишаються доступними для всіх українців. Але залишається післясмак уже, на жаль, звичної для української влади ситуації. Спочатку створюється самою ж владою проблема для всього суспільства. А потім влада "героїчно" її долає. Очевидно, що такий "піар", чи недолугість, точно не на часі

А ось як прокоментували штучний ажіотаж у міністерстві: "Починаючи з 1 квітня рецептурні ліки можна буде придбати в аптеці ще й за електронним рецептом. Це зробить процес призначення більш простим та ефективним. Водночас в Україні паперові рецепти продовжать діяти щонайменше до завершення воєнного стану", - повідомило Міністерство охорони здоров'я.

Відомство нагадує, що відпуск рецептурних препаратів і раніше здійснювався за призначенням лікаря, фактично додається лише можливість скористатися електронним рецептом.

"МОЗ не розширює перелік рецептурних ліків та не робить всі лікарські засоби рецептурними. Тобто всі ті ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом", - наголосили у міністерстві.

Кількість нових препаратів у переліку тих, які видаються за електронним рецептом – 0.
Кількість змін, які торкаються звичайного споживача – 0.
Електронні рецепти на ті ліки, щодо яких здійнявся такий ажіотаж, працюють вже більше року.
Електронний рецепт – нормальна світова практика контролю за кількістю споживання медикаментів, які пацієнту не виписує лікар.

На час воєнного стану Міністерство охорони здоров'я України дозволяє виписувати поряд з електронними рецептами рецепти паперові. Рецепт на ліки може виписувати сімейний або лікуючий лікар.

Василь Головко