Питання доступності медико-соціальних експертних комісій області сьогодні обговорювали волонтери, ветерани та чиновники.

До редакції “33-й канал” не одноразово зверталися військослужбовці після поранення, які через бюрократичну тяганину і фізичні травми не можуть вчасно отримати групу інвалідності.

Чоловік вінницької волонтерки, а тепер військовослужбовця Надії Дмитрієвої після важких опіків знову служить. Бо хоч його і списала ВЛК, пораненого бійця знову відправили на службу, але вже в іншу частину і на іншу посаду. Андрій розповідав, що з ним служать хлопці, які навіть в туалет через трубки ходять…

Ще один боєць із Мелітополя  потрапив на лікування у Вінницю і тут йому ампутували частину стопи. Він отримав протез, ледь навчився ходити, але знову вимушений повернутися на службу, бо не дають групу.

– Взимку в окопі я відморозив поранену ногу і мені ще частину стопи відрізали. Але й тепер про групу сказали навіть не мріяти. Накидаються мною по шпиталях, бо в частині я такий не потрібний, – розповів нам Андрій з Мелітополя.

І таких історій тисячі…

Про те, що МСЕК потребує реформування говорять уже не лише медичних колах.

Самі військові запитують:

– Чому досі не створено єдиної електронної системи, де б фіксувався увесь маршрут пораненого бійця – від евакуації до реабілітаційного закладу? Чому групу інвалідності не можна отримати автоматично за відповідними показами? Навіщо посередництво експертів МСЕКів, щоб заробляти на скалічених?

В країні 9 років війна, втрачають здоров’я і військові, і цивільні у зоні бойових дій і не тільки… Але досі паперова бюрократична тяганина вирішує долі людей…

Перші кроки для вирішення цієї проблеми почали роботи у Вінниці.

Перший заступник голови Вінницької ОВА Наталя Заболотна повідомила про створення мобільних бригад МСЕК, які будуть їздити до поранених військових.

– Згідно з наказом Сергія Борзова – голови Вінницької ОВА, сформовано мобільні групи, які вже розпочали очно відвідувати сімʼї поранених, опрацьовувати їхні потреби та питання. Вже відвідали більше 30 хлопців у Гайсинському, Могилів-Подільському, Вінницькому, Тульчинському та Жмеринському районах.

Ця робота важка, важлива та комплексна. Ми це розуміли, саме тому до неї залучені обласні структури соціальної сфери, медицини та районних військових адміністрацій.

Якщо у вашій сімʼї є захисник чи захисниця, які отримали важкі поранення, травму чи захворювання під час участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України та потребують допомоги або ж ви знаєте таку сімʼю – звертайтесь за телефоном:

+380 (67) 600 24 02 – Ірина Войтенко (Начальник відділу допомог ветеранам війни Вінницької обласної військової адміністрації).