«Хабарникам не місце при владі!» – з такими гаслами оратівчани зібралися у селищній раді. На оратівському Майдані, як назвали свій протест місцеві активісти, побувала і наша кореспондентка.

У четвер, 20 квітня, мала відбутися сесія Оратівської селищної ради, але люди ініціювали народне віче. Кажуть, останньою краплею стало затримання місцевого державного реєстратора – чоловіка секретаря селищної ради Олесі Ла­ріо­нової, яка очолює місцевий осередок партії “Батьківщина”. Його підозрюють у отриманні хабаря. А ще – переслідування та позбавлення депутатства священника ПЦУ, депутатів-волонтерів та депутатів-агра­ріїв, які сьогодні підтримують вій­сь­кових.

– Що будемо при­ховувати? Усі знають правду — чоловік секретарки селищної ради попався на хабарі. Але треба перекинути на когось цю проблему, щоб забули за чоловіка, за їхню сім’ю. От і знайшли Саліїв (двоє депутатів пройшли у раду Оратівської ТГ від “Батьківщини” – авт.), бо я з сином як депутати стали на їхній дорозі. Ми за справедливість, за правду, а не за партійні гешефти. Сьогодні планувалася сесія, але більшість депутатів не прийшла, злякалися, бо я мав запропонувати зняти з посади секретаря Олесю Ларіонову.

Олеся Ларіонова, якій висловили недовіру оратівчани, на лікарняному

Така людина не має права на довіру людей, а отже, і посаду в селищній раді. Всі в Оратові чули, як її чоловікові — державному реєстратору – носили гроші. Бо по-іншому не можна було нічого вирішити? А його дружина і по сумісництву секретар селищної ради вдома на дивані рахувала ці нечесні гроші, розкладала їх на купки? – запитав публічно депутат та аграрій Анатолій Салій, якого разом із сином Сергієм обласний осередок ВО “Батьківщина” хоче позбавити депутатського мандата.

Депутата підтримали сотні людей на вічі

– Ми голосували не за Юлю і її партію, а за Саліїв у “Бать­ків­щині”, бо ця людина пліч-о-пліч стоїть зі своїми виборцями. А сьогодні взяв основний тягар із забезпечення наших земляків-захисників. Усе – від машин і пального до тушонок і круп – на фронт передає. І підтримати його сьогодні у цій боротьбі з політичними кланами — це завдання, яке нам доручили наші воїни. І ми будемо стояти до кінця, як і вони стоять за нас! – налаштовані активісти.

Втрутитися у ситуацію в ора­тівській «Бать­ків­щині» виборці закликали нардепа Олега Мейдича. Олена Сокур повідомила, що особисто з ним зв’язувалася.

– Так і кажу йому, що ті кури, ті окороки, які “Батьківщина” роздавала по Оратову, люди вже з’їли. І запитала: з чим збираються йти на наступні вибори? Бо оратівчанам уже вривається терпець, – звернулася до нардепа свого округу жінка. – А нар­деп мені відповів — цитую: “Усім керує Леся”. Напевно, та сама Леся хоче очолити селищну раду, відмазати свого чоловіка-реєстратора і керувати громадою? Але чи пот­рібні такі ке­рів­ники людям? – запитує Олена Сокур.

На вічі озвучили й суму хабаря — 45 тисяч. Але депутат Петро Со­понюк, якого позбавляють мандата колеги міс­цевого партійного осередку “Української стратегії Гройсмана”, ка­же, що там “крутилися” знач­но більші суми.

– Цьому реє­­стратору навіть з суду носили подачки, щоб зареєстрував те чи інше рішення. Це було в порядку речей… І як тут не запитати: за що воюють наші найкращі сини і доньки? Тоді як за кордон втікають відомі депутати-однопартійці обласної ради і синки наших місцевих депутатів. Я хоч і балотувався від партії Гройсмана, але моя партія — це народ України, моя громада, мій округ. І я з тією командою, яка сьогодні хоче щось робити для людей, з тими, хто допомагає фронту. Навіть пенсіонери по 200 грн щомісяця зі своєї копійчаної пенсії несуть на потреби хлоп­ців. А наш місцевий “абрамович” спромігся на мішечок цукру і трохи круп на усю лікарню, де рятують наших героїв-захисників. А чому така зневага? Бо їхніх там немає. А моїх аж троє з хати воювали і воюють — зять, донька і син.

У доньки стався нервовий зрив, коли вона документувала злочини рашистів на звільнених територіях. То зараз за кордоном на реабілітації… Тому я знаю, що таке війна, і мене болить за цих дітей. Запропонував на земельній комісії земельному магнату виділити по де­кіль­ка соток для ветеранів, мене не підтримали. То і я категоричний: йдіть воюйте, тоді й земля буде, а то звикли лише дерибанити. От тому й став неугодний колегам по партії. На сесії вони сказали: “Покайся – і залишишся депутатом”. Але я лише раз в житті на коліна ставав — перед покійною дружиною… А перед ними мені немає за що каятися, – обурений Петро Сопонюк.

Він став четвертим депутатом в Ора­тів­ській селищ­ній раді, якого намагаються позбавити мандата. У перший день повномасштабної війни уже так вчинили з місцевим священником Православної Церкви України Ярославом Мацюком, якого на вибори загітувала УСГ.


– Вони свою чорну справу зробили 24 лютого. Але мені було не до цього, бо я вже стояв біля вій­ськ­комату і благословляв наших добровольців на війну. У мене немає і не було партійного квитка. Я пішов від цієї партії, бо так вимагало виборче законодавство. Але одразу заявив свою позицію: не підписуюся під брудними справами, які почалися вже з першої сесії, так і нажив опонентів. І не лише в сесійній залі. По різні сторони протистояння був з двома депутатками – Лесею Володимирівною та Галиною Володимирівною і під храмом у Животівці. Колежанки по депкорпусу захищали проросійську УПЦ (МП). Але ми повинні позбавитися усього, що йде з “руського міра”, інакше не буде Перемоги і справедливого миру.

Ярослава Мацюка (крайній ліворуч), священника місцевої церкви ПЦУ, позбавили мандата у перший день війни

Ярослава Мацюка, якого уже позбавили депутатства, та трьох депутатів – Анатолія і Сергія Саліїв та Петра Сопонюка громада на вічі вирішила відстояти будь-якою ціною. Готові їхати в Київ, звертатися до лідерів цих політичних сил – “Української стратегії Гройсмана” та “Бать­ків­щини”, підтримувати своїх обранців у суді, аби не допустити політичного демаршу. Бо представники цих партій тут явно не тим займаються.

На народному вічі одноголосно підтримали й зміни до виборчого законодавства, які напрацює ініціативна група. А серед головних рішень віча: заборона діяльності УПЦ (МП) на території громади. І висловлення недовіри секретарю селищної ради Олесі Ларіоновій.

Присутня на вічі журналіст “33-го” намагалася знайти на робочому місці пані Лесю, щоб запитати і про чоловіка – державного реєстратора, і про причини переслідування двох депутатів – Анатолія Салія та його сина Сергія. Та у селищній раді Оратівської ТГ нам повідомили, що Олеся Ларіонова з відпустки пішла на лікарняний.

Чи дійсно в Оратові був затриманий на хабарі державний реєстратор – ми запитали в обласній прокуратурі, і нам підтвердили цю інформацію:

– 49-річний державний реєстратор, будучи службовою особою, висловив вимогу та у подальшому одержав неправомірну вигоду від громадянина, який не мав довіреності на представництво інтересів орендаря чи орендодавця для проведення державної реєстрації 30 договорів оренди земельних ділянок із кадастровими номерами. Свою послугу він оцінив у 45 тис. грн.

Одержавши неправомірну вигоду, державний реєстратор віддав громадянину зареєстровані договори оренди земельних ділянок із кадастровими номерами та витяги із Державного реєстру прав на нерухоме майно про їх державну реєстрацію. Після чого був затриманий правоохоронцями, – пові­до­мили у пресслужбі Він­ницької обласної прокуратури.

Це не перше збурення, коли люди вимушені протестувати та збиратись на віче, бо з партій виключають якраз активних депутатів-пат­ріо­тів, які не хочуть брати участь у поспішних дерибанах землі місцевими партбосами чи нардепами. А поспішають так, щоб урвати і не залишити земель запасу для вої­нів, які прийдуть з війни. Про те, як у Бершадській ТГ торгують депутатами партій, а потім змушують голосувати за те чи інше рішення, нам також поскаржились активісти та читачі.

Людмила ПОЛІЩУК

Від редакції: готові вислухати інші точки зору.

Більше відео на нашому ютуб-каналі