Коли я гостювала в бабусі у глиняній хаті під стріхою та гобразами, автентичній колисці нашої нації, вона ложила мене спати на святкове ліжко. Саме його і увінчував зверху портрет Святого Георгія!

Що то було за ліжко! Купа вишитих подушок! Одна краща іншої! Вкладені в два ряди ріжечками! Домоткане  рядно покривало те ліжко! На стіні – вишитий килим. А по боках металевого ліжка – фіраночки. Теж вишиті! Вся білизна накрохмалена і підсинена! А під нею ще святкове простирадло виглядало! Все в мережках і вишитий низ! І все те – руками бабці Єфиміі. Інших бабусь чи прабабусь, мами Антоніни…

В ліжка впирались дві скрині. Одна – для святкового збіжжя, друга для повсякденного! І вони були вкриті домотканими килимами! Уявили цю самобутню украінську красу? А над нею рамка в рамку гобрази, так називала ікони бабуся! І кожна – у вишитому рушникові! Бо ж святі!!!

І на тому казковому ліжку, разом із найсокровеннішими мріями, вгорі був цей Святий! Такий великий портрет із святим Георгієм -Юрієм Побідоносцем!

Такий величний! На гарцюватому коні, який вбиває списом змія! Скільки легенд бабуся оповіла про нього!

Для мене він і став головним поборником зла! Головною іконою дитинства! В нього я просила все і про всіх!

І з переконаннями, що так обов’язково станеться! А ще потайки знаходила

величезні ключі від обох скринь.

А там вся історія роду – вишите і домоткане, виплетене і змережене руками моїх бабусь, прабабусь! Мого українського роду!

Ось ще весільний пояс дідуся… а він же не повернувся з війни он скільки років ! А тут ще дві весільні вишиванки його братів! Так і не одягли їх! Бо загинули на  війні ще хлопцями. Прабабуся іх вишивала синочкам. А коли дізналась про три похоронки – розірвалось серце…

А ось і прадідів пояс. Змусили визволителі після війни виплеканий ним садок вишневий біля хати вирізати, бо обклали батька загиблих героїв непосильним податком. Навіть яблуні, посаджені синами-героями, що полягли смертю хоробрих у Другій світовій… то дід від горя осліп. А колись же привіз він із війська з Любліна кохану – прабабусю… то вже у вишиванках двох народів культура переплелась.

І все це до щему рідне і близьке – попрасоване рублем та акуратненько складене – сімейний музей!

А в гобразах віночки – то моїх бабусів та мами – весільні! Так було заведено увіковічнювати їх!

І ви, кляті окупанти, хочете у нас цей рай дитинства, замішаний, як коктейль молотова в нашу кров, забрати?

Щоб я прийняла кокошники та сарафани?!

Та ніколи! Ось він мій, кожного украінця земний рай!

І з Георгієм Побідоносцем на сторожі?

Тому сьогодні як ніколи я прошу його, нашого особливого святого, як і кожен украінець, принести нам Перемогу! Пошвидше! І Вберегти кожного воїна та всіх нас від цієї воєнної біди!

Заміни побєдобесіє ворога справедливою Перемогою!

Бо в мене, онуки полеглого в тій війні діда і двох його братів, вкрали День пам’яті! Хочуть історію, мову, культуру, все оте СПОКОНВІЧНО МОЄ і НАШЕ! Пошли ПЕРЕМОГУ ПРАВДИ над злом!

Пошли справедливий мир Україні! Георгію Побідоносцю моли Бога про Україну і кожного з нас!

Просимо у святого Георгія благословення і захисту, особливо для тих, хто зараз на військовій службі й далеко від дому.

Брати мої і посестри, бережімо себе і Україну

З повагою,
Тетяна Редько