– Фермер закував у кайданки та прив’язав на ланцюг 52-річного чоловіка, — заявляють у поліції.

– Я його не ув’язнював. Навпаки, цього чоловіка разом з дружиною-переселенкою одягав, харчував та поселив у себе вдома. Вони випивали і билися, заважали моїй старенькій мамі, тому чоловіка відвіз на ферму, а жінку — до її доньок, — розповідає нашому журналісту підозрюваний.

Ця резонансна історія — приклад того, як добро повертається злом. Бо Василя Мідяного у Гнівані та й на Вінниччині добре знають як волонтера, який ще з 2014 року їздив в АТО. Він допомагав і пораненим, і шукав загиблих земляків. Саме йому вдалося знайти та повернути у рідні Сутиски тіло «айдарівця» Олександра Скиби.

У Гнівані розповідають, що Василь Мідяний неодноразово допомагав хворим, особливо пиякам. Робив усе, щоб таких людей повернути до нормального життя — шукав роботу їм, лікував від п’янства, давав прихисток. Але через один з таких випадків і сам поплатився. І тепер його підозрюють у кримінальному злочині — незаконному позбавленні волі людини.


Ось що про цю НП повідомили у поліції Вінниччини:

- 11 травня до поліції звернувся очевидець з тим, що поблизу села Браїлів Жмеринського району він помітив чоловіка у ланцюгах, який йшов узбіччям. З потерпілим поліцейські провели першочергові слідчі дії та встановили, що злочин відносно нього вчинив 61-річний житель м. Гнівань. Зловмисник закував 52-річного чоловіка у кайданки та на власному вантажному мікроавтобусі перевіз на територію свого сільськогосподарського підприємства. У підсобному приміщенні ферми порушник закинув 14-кілограмовий ланцюг через балку у стелі та прив’язав ним потерпілого.

Обидва кінці ланцюга чоловік зафіксував на тілі потерпілого навісним замком. У такому стані власник ферми залишив 52-річного чоловіка на ніч. Потерпілий врятувався втечею. Кайданки та прикріплений до нього ланцюг, яких втікач не міг сам позбутися, демонтували рятувальники, — повідомив начальник управління міграційної поліції Кирило Доценко.

Під час слідчих дій поліцейські вилучили паспорт потерпілого, який знаходився у порушника, та мобільні телефони, а також знаряддя злочину – металевий ланцюг вагою 14 кг та кайданки.

А ось що повідомив підозрюваний Василь Мідяний, який звернувся до нашого журналіста.

- Це наклеп на мене, бо я нікого насильно не позбавляв волі. Більше того, цей чоловік разом зі своєю цивільною дружиною-переселенкою з Донбасу проживали у хаті моєї мами. Я їм дав прихисток, забезпечив продуктами харчування, одягом. Допомагав донькам-переселенкам, одна з них безкоштовно півтора місяця жила у квартирі, і я ще за комуналку платив. Але моє добро повернулося проти мене ж...

Коли моя старенька мама поскаржилася за цих людей, бо вони розпивали алкоголь і страшно билися, я їх виселив. Жінку завіз до доньки. А чоловіка хотів вигнати. Та він падав на коліна, просив не виганяти його. Куди було його подіти? Завіз за ферму. Та охоронець боявся з ним залишатися. Пияк поводився не адекватно — бігав голий з ножем. Я готовий був викликати поліцію, але той просився не здавати його, а залишити тут. Так він і опинився у підсобному приміщенні. А кайданки він сам захотів — людина в п’яній агонії на все здатна. Навіщо мені було його закатовувати? Що з нього взяти? Для мене це урок на все життя, щоб не мати справу з безбожними пияками, бо ти хочеш йому допомогти, а він ще проти тебе свідчить, — розчарований Василь Мідяний.

Після доби в ізоляторі суд випустив його під домашній арешт, адже у нього хворе серце і багатодітна сім’я. Василь Мідяний сподівається на об’єктивне розслідування. Інакше йому загрожує до 5 років за гратами.

Людмила ПОЛІЩУК