Кількість вінничан із доходом понад мільйон гривень залишилась сталою: як і в 2022 році, сьогодні таких в області – 179. Про це повідомила Оксана Домерат, в.о. начальника Головного управління Державної податкової служби у Вінницькій області. Але зауважила, що деклараційна кампанія 2023 року ще триває.

Цікаво, що 18 вінницьких мільйонерів задекларували доходи, які отримали за межами України (на п’ять більше, ніж торік).

За словами Оксани Анатоліївни, на 18 громадян збільшився список мільйонерів, хто отримав дивіденди або зарпалату на суму більше 1 млн грн (таких в області – 31).

Мова про добровільну декларацію доходів.

Чи поновлять обов’язкові е-декларації для чиновників?

Це вже питання до парламенту. Як відомо, обов’язкове електронне декларування скасували через війну. Законопроєкт про його повернення подали до Верховної Ради ще торік у вересні. У лютому посли країн «Великої сімки» закликали українську владу повернути е-декларування. «Це дозволить запобігти корупції та зміцнить довіру громадян до влади», — йшлося в заяві.

Україна зобов’язалася відновити обов’язкове декларування статків чиновників до кінця липня 2023 року. Це одна з умов меморандуму із Міжнародним валютним фондом, текст якого оприлюднили 31 березня. Цей документ визначає умови отримання Україною найбільшого кредиту, який МВФ коли-небудь видавав країні, що перебуває у стані високоінтенсивної війни. Йдеться про 15,6 мільярдів доларів.

До речі, із основних вимог МВФ є повернення довоєнних умов оподаткування. Минулого тижня Верховна Рада ухвалила за основу урядовий законопроєкт 8401 щодо скасування пільгового 2% податку для підприємців. Законопроєктом передбачено, що платники податків після 1 липня будуть автоматично повернуті на ту систему оподаткування, на якій вони були до впровадження 2% оподаткування. Також проєкт передбачає відновлення документальних перевірок бізнесу з 1 липня та відновлення штрафів за невикористання касових апаратів підприємцям, які зобов’язані проводити платежі з використанням РРО та зобов’язання сплачувати єдиний податок для ФОПів I та II груп.

У межах співробітництва з МВФ Україна також зобов’язалася не лише повернути довоєнне оподаткування, а й не створювати нових пільг чи винятків, які б зменшували податкову базу.