На батьківській хаті, де народився основоположник українського сатиричного роману.

Ось що розповідає голова Спілки письменників Вінниччини Вадим Вітковський:

Олег Чорногуз автор сотень книг, перекладених 25 мовами Світу, зокрема, класичного роману, географічно близького нам, вінничанам, «Аристократ з Вапнярки», за який його героєві, Євграфу Сідалковському, ще при житті автора було споруджено пам’ятник у Вапнярці.

Автором меморіальної дошки і пам’ятника став відомий скульптор і письменник, заслужений вчитель України, генерал Українського Козацтва Микола Крижанівський, а ініціатором пам’ятника був жмеринчанин Олексій Гамарник.

Ідею виготовлення і встановлення меморіальної дошки на батьківській хаті Олега Чорногуза відразу підтримав голова громади Михайло Кулик, який першим виділив власні кошти на це та його заступник, історик за освітою  Ігор Лановий, а також друзі Олега Федоровича з ПрАТ «Миронівський зернопродукт» Володимир Романюк і родина письменника в особі сина, письменника й кобзаря Ярослава Чорногуза та його героїчної внучки Ярини Чорногуз, яка боронить Україну зі зброєю в руках.

Усім сподобалося вирішення автора меморіальної дошки – скульптор вдало вибрав матеріал, не трагічний класично чорний граніт, а світлий подільський пісковик, що  як і світла пам’ять про великого письменника! Портрет Олега Федоровича також несподіваний, наповнений філософським змістом, задумливий…

З Вінниці приїхали письменники на чолі з головою Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України, директором обласної комунальної установи Видавничий Дім «Моя Вінниччина», заслуженим журналістом України Вадимом Вітковським. Микола Крижанівський, заслужений вчитель України, Юрій Плясовиця, заслужений архітектор України, академік архітектури, Володимир Горлей, Олександр Гордієвич, фотохудожник Видавничого Дому «Моя Вінниччина», фоторепортаж якого з події ви бачите.

З Києва приїхав син письменника Ярослав Чорногуз, член НСПУ, заслужений працівник естрадного мистецтва України, кобзар.

Вадим Вітковський подякував ініціаторам та спонсорам виготовлення і відкриття меморіальної дошки у Яневі та вручив письменницького квитка Антоніні Петрушкевич-Шевченко, народній артистці, поетесі, авторці слів багатьох пісень, прийнятій до НСПУ на засіданні Секретаріату НСПУ.

Наголошувалося, що ім’я і прізвище видатного земляка вже давно стало брендом і візитівкою села Янів-Іванів, воно відоме у Світі і, природно,  приваблюватиме сюди  численних туристів та інвесторів.

Виступали заступник голови громади Ігор Лановий, сільська бібліотекарка Любов  і вчителька української мови  Людмила Мовчан.

Майстерно провела урочистості  пані Алла Потьомкіна.

Улюблені пісні Олега Федоровича виконували народний самодіяльний ансамбль «Надвечір’я» під керівництвом Івана Марцинкевича, Ірина Вакула і син письменника Ярослав.

Право відкриття меморіальної дошки О.Ф. Чорногуза було надане синові Ярославу, письменнику і кобзареві.

Присутні палко й одностайно підтримали надання вулиці Поштовій, де хата Чорногузів, імені відомо письменника-земляка, створенню при підтримці громади й ПрАТ «Мироніввський хлібопродукт» меморіальної Алеї чотирьох поетів, двох українців, один з яких сам Олег Чорногуз, і двох поляків, уродженців Янева-Іванова, на слова одного світової слави композитор написав 10 романсів.

Пам’ятного «Сміхооскара» було вручено Миколою Крижананівським і Ярославом Чорногузом жмеринчанину Олексію Гамарнику, автору ідеї створення пам’ятника героєві роману Олега Чорногуза «Аристократ з Вапнярки» у Вапнярці.

Символічно, що під час святкування над хатою Чорногуза двічі пролетів білий птах з чорною ознакою, ніби безсмертна душа видатного письменника і патріота завітала на рідне обійстя.

Микола Крижанівський, автор дошки:

Це лелече гніздо знову наповнилось чорногузівцями, на жаль без того величного птаха котрий ледь наміченим крилом тонким абрисом прихистив на кам’яному тлі свого господаря на відкритому меморіальному знакові. Так, велелюдно, вшанували пам’ять Олега Чорногуза – гідного сина України із Янева.

Згадували, плакали і сміялись. Було сумно і затишно на його родинному обійсті, а у небі живими крилами витала пам’ять – чорногузи кружляли над хатою.

Ще  є якась надія, що вона і стане точкою дотику до великого духовного багатства, котре залишають нам такі люди, відлітаючи у вирій. Адже, як зазначив історик, заступник голови Іванівської ОТГ Ігор Лановий, ця земля з часів Київської Русі славна значними подіями та людьми, починаючи із доленосної битви на Сниводі до нашого часу. Про це і наголосив Вадим Вітковський, голова  обласної організації НСПУ, наголосивши, що у селі у свій час жили і творили відомі польськи поети.

Ми зробили це разом за фінансової та моральної підтримки – Михайло Кулик, голова Янівської ОТГ; Ярослав Чорногуз, син О. Чорногуза; Вадим Вітковський, письменник, голова ВоНСПУ; Володимир Романюк, представник агрохолдингу МХП; Ігор Лановий, Тетяна Кієнко, племінник О. Чорногуза Віктор із дружиною, а також широка спільнота пошанувальників творчості Олега Федоровича Чорногуза.