У Вінницькому суді триває розгляд справи у кримінальному провадженні щодо митрополита Брацлавського і Тульчинського УПЦ (МП) Іонафана. Він же в миру Анатолій Єлецьких.

Його звинувачують за чотирма кримінальними статтями: виправдовування збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників; дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України і порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності.

Єлецьких захищає три адвокату: С. Рибак, Є. Чорний, І. Чудовський. А суддя Г. Кашпрук дуже толерантно провадить кожне судове засідання.

Уже протягом декількох засідань розглядається доказова база сторони обвинувачення. Так, на попередніх двох засіданнях декілька годин переглядали відео обшуків у будинку, де проживав Іонафан, і в Тульчинській єпархії. Обвинувачений Єлецьких і троє його адвокатів доводять, що протягом обох обшуків пропагандистські листівки були підкинуті у ці приміщення… А під час обшуку у будинку в Бершаді Анатолій Єлецьких взагалі заявив, що він тут мешкав тимчасово, лише приїжджав сюди відпочивати, це не його власність.

Митрополит Іонафан (Анатолій Єлецьких) на одному із судових засідань

І дійсно, на відео видно, що співробітників правоохоронних органів зустрів молодий чоловік з кімнатною собачкою в руках. Він представився господарем. Іонафан називав його: «Сєргєй». Протягом обшуку неодноразово наголошував, що це саме йому все належить — і бібліотека з проросійською літературою, портретами російського царя, і речі у вітальні. Саме у вітальні були знайдені листівки, зокрема про путіна, «молитва за президента росии», про приналежність Криму… Зі знайденого під час обшуку в будинку також банківські карточки «Сбербанка росии», газета «русская жизнь», роздрукований на папері таємний шифр для листування… Як пояснив сам обвинувачений, то все не його, а шифром він не користувався.


- Я дуже насолив цим ПЦУшникам, бо висловлюю свою богословську думку, але не підбурюю нікого. Тому ви даремно сюди приїхали, скоро ви в усьому розчаруєтеся. І взагалі, про все, що тут відбувається, скоро буде відомо по всьому світу. Бо я відомий композитор, пишу вірші, читав лекції у Швейцарії. Стан мій дуже важкий, я не можу ходити і збирати когось проти України, — заявляв під час обшуку в будинку митрополит.

І підтвердив, що 16 років жив в росії, там його родичі живуть.

- Мої родичі живуть у росії, я з ними не спілкуюся. Мої родичі, до речі, сусіди владики Агафангела, — зауважив на відео Єлецьких.

А троє адвокатів акцентували увагу суду, що їхній підзахисний під час обшуку в будинку вів себе врівноважено, не перешкоджав і давав відповіді на запитання слідчого. І переконували, що знайдені листівки їхньому підзахисному підкинули. За їхньою версією, це зробила людина в синіх рукавицях, підтасувавши листівки серед документів на синій стільчик…

Якщо під час перегляду відео з обшуку будинку в Бершаді адвокати закцентувалися на синьому стільчику, то під час обшуку в єпархії – на гумових чоботах. Бо саме за ними у шафі канцелярії були знайдені ще декілька листівок проросійського змісту: 12 листівок під назвою «Власти россии, библейский призыв для вас», 8 листівок – «Донбасс — россия» і 11 листівок – «История Крыма», а також роздруківка «Гимн россии». Від його авторства Єлецьких не відмовляється, але зауважує, що писав цей гімн давно: «ще коли Чорномирдін був при владі».

Журналістам він показав вірші, написані про Україну. А судді – подяку від тульчинських волонтерів за 2014 рік.

- То у вас проукраїнські погляди? — запитали ми на завершення засідання суду.

- Християнські, — відповів митрополит.

Людмила ПОЛІЩУК

Від редакції. Як ми уже повідомляли, українські правоохоронні органи неодноразово повідомляли про затримання чи повідомлення підозри священникам УПЦ (МП). За даними голови Служби безпеки України Василя Малюка, станом на другу половину квітня, кримінальні провадження були відкриті стосовно 61 священнослужителя УПЦ (МП), суди винесли вже сім вироків щодо деяких кліриків, які «стали на бік ворога».

З осені минулого року СБУ активно проводить обшуки на об’єктах УПЦ (МП) по всій Україні. У результаті слідчих дій, серед іншого, правоохоронці виявляли «велику кількість антиукраїнських матеріалів», а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.