Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №9243 про додаткові виплати військовослужбовцям та відпустки під час дії воєнного стану.

«Верховна Рада прийняла важливі соціальні рішення на підтримку військовослужбовців. Зокрема законопроєкт передбачає виплату додаткової винагороди від 30 тис. до 100 тис. грн військовослужбовцям, які беруть участь у бойових діях та в заходах обороноздатності держави. Значно збільшуються виплати пораненим. Якщо сьогодні це 600-800 грн, то після того як закон вступить в дію, поранені бійці, зараховані у розпорядження командира, отримуватимуть 20100 грн. Інструкторам у військових частинах доплачуватимуть від 15 тис до 30 тис. грн. Строковики замість 800 грн отримуватимуть 6 тис. грн, курсанти — 2350 грн», — пояснила Ірина Борзова народна депутатка, голова Вінницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу».

Також зазначеним законом передбачено під час дії воєнного стану збільшення терміну відпустки на 30 календарних днів усім військовослужбовцям, у тому числі курсантам та строковикам.

Окрім того, за словами Ірини Борзової, держава розподілила регіонам субвенцію для компенсацій на придбання житла ветеранам та родинам полеглих воїнів.

«Субвенція передбачена для осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей загиблих захисників, учасників бойових дій з числа ВПО, а також осіб з інвалідністю, які брали участь у бойових діях», — зазначила народна депутатка.

На Вінницьку область передбачено майже 124 млн грн, що дозволить компенсувати витрати на придбання житла 63 людям, які зареєстровані в черзі на житло.

Також впроваджуються зміни для військових, які потребують лікування.

«26 травня Президент підписав закон, що врегульовує питання роботи ВЛК. Якщо військовий отримав поранення, контузію чи каліцтво в зоні бойових дій при виконанні бойового завдання, протягом 5 днів за наказом командира виписується довідка про поранення і направляється до лікувальних військових закладів або до ТЦК та СП. Тобто розслідування, як раніше, не проводиться. Процес оформлення документів має пришвидшитись і стати автоматичним», — пояснює народна депутатка.

Військовослужбовці потребують підвищеного со­ціального захисту від держави та уваги суспільства.

«Держава повинна збудувати нову систему вдячності нашим військовослужбовцям та їх родинам», — наголосила Ірина Борзова.