Зі стіною пам’яті, розміщеними портретами Героїв, дзвоном та невеличким сквером – у Вінниці на площі Шевченка, яка межує з центральною вулицею Соборною, розпочалось створення місця пам’яті воїнів, полеглих у російсько-українській війні.

Наразі мова йде про понад 300 вінничан. Разом з тим, крім мешканців обласного центру, тут також може бути розміщена інформація про загиблих з інших регіонів, які поховані у Вінниці, а їхні родини проживають та працюють тут, в тому числі як ВПО.

«Ми розуміємо, що є наші загиблі Герої, які не були прописані у Він­ниці. Але вони проживали тут, працювали, тут зараз мешкає їхня родина. Або ж є внутрішньо переміщені особи, чиї близькі загинули на війні і поховані у Він­ниці… Усі вони можуть бути розміщені на Стіні пам’яті», – додає Галина Якубович.

Що передбачається проєктом

Як зазначає представниця ініціативної групи Наталія Карпова, робочі зустрічі з родичами загиблих воїнів щодо створення місця пам’яті тривали з грудня минулого року, з моменту, коли відбувся перший діалог з Вінницьким міським головою Сергієм Моргуновим.

Тоді створили робочу групу у складі рідних загиблих Героїв та профільних фахівців міської ради, яка розпочала формувати концепцію комплексу вшанування пам’яті, куди б могли навідуватися родичі загиблих, а люди могли побачити всіх вінничан, хто поліг за незалежність України.

«На площі Шевченка плануємо розмістити комплекс елементів, що доповнить вже наявний тризуб та інтерактивну стелу, а саме: Стіну пам’яті, на якій будуть фото загиблих вінничан та вінничанок. Це модульна конструкція з 20 портретами на одній площині; меморіальний дзвін, який битиме у день загибелі оборонця. Окреме місце, яке планують облаштувати, матиме вигляд невеликого скверу, який рідні загиблих називають «Мамина колискова». На цій території будуть зелені насадження, лавочки, декоративна гірка, з якої стікатиме вода», – розповів головний архітектор міста Євген Совін­сь­кий 11 липня під час чергової зу­стрічі із рідними загиблих вінничан.

«Я підтримую ідею облаштування меморіального місця для вшанування пам’яті загиблих Героїв. Ми маємо всім показати, що ми – українці, ми – нація. Ми маємо бути сильними», – говорить Ірина Зінов’єва — мама добровольця Олексія Зінов’єва, який загинув у 2018 році.

Як планується, інформація про полеглих – світлина, ім’я та прізвище, звання, рід військ, дата смерті тощо – має бути нанесена на спеціальне скло та встановлена на  бетонні конструкції. Висота кожної – 2,7 метра.

Крім того, має доповнитися функціонал існуючої на сьогодні інтерактивної стели. Зокрема, передбачається можливість у день смерті воїна виводити на екран на певний час фотографії загиблого та інформацію про нього.

Хвилина мовчання та дзвін на честь Героя 

Під час зустрічі також  обговорили державний та муніципальний церемоніали вшанування пам’яті загиблих Героїв.

Зокрема,  відповідно до державного церемоніалу, вісім разів на рік на державні та муніципальні пам’ятні дати передбачається низка заходів з почесною вартою.

«Церемоніал вшанування – це форма прояву поваги та пошани загиблим воїнам у вигляді меморіального заходу за участі рідних та близьких, мешканців громади, а також підрозділів почесної варти Вінницького гарнізону, салютної групи та вій­ськового оркестру», – говорить перший заступник директора департаменту культури Олексій Циганков.

Ось таким бачить меморіал влада Вінниці

Муніципальний церемоніал передбачає вшанування кожного оборонця у дату загибелі. У цей день о 12.00 у Вінниці оголошуватимуть хвилину мовчання, у гучномовець зачитають ім’я загиблих Героїв, звучатиме дзвін, а на інтерактивній стелі цілий день відображатимуться фото загиблих Героїв.

Довідка 

Членам родин загиблих оборонців-містян, які хочуть, аби дані про їхніх близьких були розміщені на Стіні пам’яті, необхідно звернутися до міського департаменту соціальної політики: (097) 101-45-18 («Лівобережне» управління соціального захисту населення), (097) 101-58-40 («Правобережне» управління соціального захисту населення) і надати дані про загиблого родича чи родичку.

Пресслужба
Вінницької міської ради

Також читайте: Рідні не згодні із затисканням у Мури Меморіалу Героям