Володимир Гопаца і Геннадій Марамон більше 20 років перевозять пасажирів по маршруту Могилів-Подільський — Вінниця. І раптом їх просто викинули, як непотріб…

– Ми працюємо згідно з договорами про перевезення пасажирів, укладених між управлінням дорожнього господарства Вінницької ОВА і нами, — повідомили перевізники Гопаца і Марамон. — У зв’язку із закінченням дії договору Вінницька ОВА оголосила конкурс на цей маршрут. Управління дорожнього господарства провело конкурс 3 березня цього року, але, вважаємо, зі значними порушеннями.

Умови конкурсу були наче спеці­ально побудовані так, щоб вигравали крупні перевізники, а дрібні ФОПи залишались у програші. Наприклад, тягнули із конкурсом три роки, поки дочекались постанови Мінтрансу — замість 30 балів за тривалу роботу на маршруті відтепер нараховується всього 10 балів. Відразу по гарячих слідах провели конкурс, і ПП «АТП Кривешко» отримало маршрути, які раніше добросовісно обслуговувались іншими перевізниками. Пояснив: були й інші порушення. Результати конкурсу ми оскаржили у суді.


Адвокат Валерій Сувалов представив інформацію з Укртрансбезпеки «...щодо невідповідності автомобільного перевізника ПП «АТП Кривешко» вимогам ст. 34 ЗУ «Про автомобільний транспорт»... На вищезазначеного перевізника складено 2 (два) акти перевірки додержання вимог законодавства... Винесено постанови про штрафи від 06.12.2022 та від 14.12.2022 на суму 17000 грн кожна, за порушення вимог ст. 39 ЗУ «Про автомобільний транспорт». Станом на 03.03.2023 штрафи перевізником ПП «АТП Кривешко» не сплачені та оскаржені до Вінницького окружного адміністративного суду (ВОАС). Рішенням ВОАС від 08.03.2023 позов ПП «АТП Кривешко» задоволено, постанови скасовано.

Відділом Держнагляду у Хмельницькій області подано апеляційну скаргу від 30.03.2023 на рішення ВОАС до Сьомого апеляційного адміністративного суду.

Заступник голови Укртрансбезпеки — Валерій КУЛИК-КУЛИЧЕНКО».

- Отже, хоч ПП «АТП Кривешко» не відповідає вимогам ЗУ «Про автомобільний транспорт» — до конкурсу його все ж допустили. І підприємство-порушник ще й стало переможцем! — обурювались перевізники Гопаца і Марамон. — Це наводить нас на гіркі думки — чи бува, не загубилися гроші у чиновницьких і суддівських кишенях? А далі... Без ніяких пояснень, без ніяких попереджень ВОПАС (Вінницьке обласне підприємство автобусних станцій) викинуло наш транспорт з маршрутів! Все в одну мить — автовокзали не приймають, інспектори штрафують водіїв!

- Згідно з законодавством, ФОПи Гопаца і Марамон могли пролонгувати свої договори — за умови модернізації рухомого складу, купівлі нових автобусів і розвитку підприємства. Але цього зроблено не було! — наголосив голова конкурсної комісії Олександр Зубик, заступник начальника управління дорожнього господарства Вінницької ОВА. — Гопаца і Марамон — давні перевізники, але, на жаль, за останні 5 років вони нічого не оновлюють. А пасажир має право вибору — їхати 10-річним «Мерседесом» чи 20-річним автобусом «Еталон». Наша комісія брала до уваги всі ці фактори, запити, висновки контролюючих органів та інші документи.

Апеляційна скарга на рішення ВОАС на користь ПП «АТП Кривешко» буде розглядатись Сьомим апеляційним адміністративним судом у вересні 2023-го. До цього часу транспорт ФОПів Гопаца і Марамона буде і далі простоювати... Хто від цього постраждає? Прості люди, як завжди.

Ірина КАРМАЗІНА