В українському сегменті соцмереж спалахнув скандал довкола серіалу “СМТ Інгулець”, на створення якого студія ведучого та продюсера Юрія Горбунова “Прототип продакшен” отримала з держбюджету 33 млн грн.

З даних порталу державних закупівель Prozorro стало відомо, що 18 липня студія Горбунова “Прототип продакшен” і ДП Мультимедійна платформа іномовлення України підписали угоду на створення серіалу “СМТ Інгулець” на суму 33 млн грн. З того ж Прозорро відомо, що серіал складатиметься з 24 серій і буде знятий в жанрі драмеді.

Новина про виділення грошей на комедійний серіал збурила соцмережі, які вже кілька днів обговорюють виділення мільйонних коштів з дербюджету коштів на серіал “Незабудка” та інші, заміну тризубу на Батьківщині Матері, виділення грошей на добудову Музею Голодомору, а також перекладання бруківки на вулиці Богдана Хмельницького у Києві та інших містах. Думки українців розділилися.

А колега Юрія Горбунова продюсер і ведучий Ігор Кондратюк закликав Горбунова не брати державні кошти на серіал, бо в той же час збирають гроші на дрони, яких конче потребує армія.

Юрій Горбунов прокоментував перемогу у тендері проєкту “СМТ Інгулець” і пояснив, що відбувається і чому він вважає, що зняти цей серіал в жанрі комедія необхідно.

«Мультимедійна платформа Іномовлення України” в травні місяці оголосила мистецький конкурс на зйомки фільмів, серіалів, анімаційних фільмів, документальних фільмів з патріотичним напрямком, щоб підтримати дух українців, і серед цих фільмів повинні бути і комедії в тому числі», — розповів він. І зазначив, що його компанія разом з іншими подалася на цей конкурс. Він зауважив, що у конкурсі взяли участь близько 120 компаній. Перемогли у конкурсі 50 компаній і серед них “Прототип продакшен” із серіалом”СМТ Інгулець”.

Він додав, що спеціалісти знають, що 33 млн грн на серіал з 24 серій — «це зовсім невеликі кошти».

«Ми постараємося за ці гроші зробити такий продукт, який відображає нашу реальність, який буде надихати. Чому для нас важливо знімати саме комедії? З початку війни ми дали сотні концертів для збройних сил України. Я знаю, як військові реагують, що вони хочуть позитиву, вони хочуть гумору, як вони реагують на анекдоти, на веселі історії, тому я точно знаю, що гумор зараз потрібний».

Горбунов зауважив, що Російська Федерація виділяє мільярди доларів на інформаційну війну, на культурну війну, знімають сотні серіалів, фільмів, мультфільмів, де вони пропагують свій руский мір.

«Знаєте, який фільм входить у топ 20 серед запитів українців в YouTube? Інтерни з Іваном Охлобистіним. Можливо тому, що в українців немає альтернативи, немає тих комедійних серіалів, які б вони хотіли дивитися. То ми такий серіал будемо створювати для того, щоби ми достойно конкурували з росіянами на культурному та інформаційному фронті. І щоб українці гуглили наші українські серіали, а не русню», — завершив він свій коментар.

Однак користувачів цей пост переконав далеко не всіх. Українці вважають, що право на прокат серіалу повинно належати державі, якщо вона його фінансувала. І всі доходи від нього мають іти в бюджет.