Василь Кізка – відомий ямпільський блогер та позаштатний кореспондент газети «33 канал» — «відвоював» у Вінницькому апеляційному суді право на журналістську діяльність у пенсійному віці. В Ухвалі суддівської колегії йдеться про відновлення кримінального провадження щодо перешкоджання Кізці у його професійній діяльності – відеозйомці у сільській церкві.

Розглядаючи апеляційну скаргу журналіста, судді вказали на помилки своїх колег із Ямпільського районного суду, які відмовили у продовженні слідчих дій за ч.1 ст. 171 Кримінального кодексу України.

Ми уже повідомляли, що 18 грудня минулого року близько 10.00 наш колега перебував у приміщенні УПЦ в с.Велика Кісниця Могилів-Подільского району Вінницької області та виконував свою законну професійну діяльність як журналіст. Однак, прихожани на чолі зі священником почали чинити йому опір та насильницьким способом витурили із церкви.

Оскільки Заслужений журналіст України Василь Кізка стоїть на державницьких позиціях і є прихильнтком ПЦУ, навіть його неупереджена професійна діяльність викликала лють у промосковського батюшки. Її тоді продемонстрували і віряни.

Однак, апеляція з’ясувала, що зйомку журналіст здійснював таким чином, щоб було неможливо ідентифікувати осіб, яких він фотографував у приміщенні.

Тож ухвалив: «Відповідно до диспозиції ч.1 ст.171 КК України перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів є незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв`язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб`єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності.

Якщо ж перешкоджання здійснювалось шляхом застосування насильства, та вчинене, за наявності підстав, слід додатково кваліфікувати, зокрема, за статтями 121, 122, 125-127 КК України».

У підсумку апеляція вирішила, що постанова слідчого про закриття кримінального провадження підлягає скасуванню, а матеріали кримінального провадження №1202202517000121 мають повернутись до СД ВП №1 Могилів-Подільського РВП ГУНП у Вінницькій області для продовження досудового розслідування  з дотриманням усіх вимог кримінального процесуального закону.

Ухвала оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Сподіваємось, що місцевий суд врахує всі зауваження апеляції і нарешті прийме справедливе рішення стосовно перешкоджання професійній діяльності журналіста. Тим більше, що це не єдиний випадок ігнорування законом з боку правовохорнція Ямпільщини стосовно медіа.

І, зокрема, журналіста незалежного ЗМІ.