“Вже рік немає ні слуху, ні духу щодо пропозиції перейменувати росію на московію. Коли ми почуємо власну назву цього гнилого болотного залісся?А ще поясніть, що означає поняття “Страхова медицина”, чи є вона в Україні? І звідки взялось словечко “донатити”?

Житель м. Погребище Латенко П.М.

11.03.2023 Президент України відповів на електронну петицію, яка пропонує офіційно перейменувати назву «росія» на «московія».

Президент нагадав, що правові основи відносин щодо назв географічних об’єктів, до яких належать, зокрема, й держави, регулюються Законом України №2604-ІV від 31 травня 2005 року «Про географічні назви».

За словами Зеленського, пропозиція офіційно перейменувати назву «росія» на «московія» та замінити термін «російський» на «московський», а «російська федерація» – на «московська федерація» має також міжнародно-правові аспекти.

«Статистичним відділом Департаменту з економічних та соціальних питань Секретаріату ООН розроблено та опубліковано… перелік країн та регіонів, що містить назви відповідних країн та регіонів в алфавітному порядку, їх тризначні цифрові коди, які використовуються для статистичних цілей Статистичним відділом Секретаріату ООН, та їх тризначні алфавітні коди, визначені Міжнародною Організацією із Стандартизації (ISO)», – вказав глава держави.

Окрім того, стандарт М 49 врахований при розробці Переліку кодів країн світу для статистичних цілей, затвердженого наказом Державної служби статистики України №32 від 8 січня 2020 року.

Таким чином, наголосив Зеленський, порушене у петиції питання потребує ретельного опрацювання – як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки.

«З урахуванням зазначеного я звернувся до Прем’єр-міністра України з проханням щодо його комплексного опрацювання, зокрема із залученням наукових установ, та інформування мене та автора петиції про результати», – підсумував Президент.

Згадану петицію було розміщено на сайті глави держави 23 листопада 2022 року громадянкою В. Шахворостовою. Її  підтримали понад 25 тисяч українців.

Специфіка обов’язкового медичного страхування полягає в тому, що як важлива складова частина державного соціального страхування воно функціонує через самостійну систему відповідних фондів (державного і територіального) та спеціалізовані страхові компанії.

Спираючись на світовий досвід, доцільно зазначити, що найбільш оптимальним є створення у межах загальної системи страхування здоров’я трьох рівнів захисту населення. Перший рівень – державне соціальне страхування як захист від галузевого ризику; другий – страхування працівників за рахунок коштів підприємств (захист колективного ризику), третій – індивідуальні ризики – предмет особистого страхування за рахунок власних коштів.

Варто додати, що така структура страхового захисту здоров’я має бути затверджена на законодавчому рівні, але в Україні відповідне законодавство відсутнє, хоча в Законі “Про страхування” (1996 р.) медичне страхування і назване першим у переліку обов’язкових видів страхування, закону, який би регламентував його впровадження і здійснення досі не прийнято, хоча за останні роки на розгляд до Верховної Ради був поданий не один такий законопроект. Воєнний стан вносить свої корективи.

Слово “донатити” походить від. англ. donate — давати. Українські синоніми — дарувати, робити внесок, жертвувати.  Часто вживається для підтримки ЗСУ.

З повагою — редакція газети “33-й канал”