В Україні нові скандали з військкомами: у одного виявились спільники в Міністерстві оборони

Це було для багатьох зрозуміло ще на початку війни. І журналісти та громадські активісти висловлювали тривогу, що до Центрів комп­лектування потягнулися якісь експрокурори, судді з сумнівною репутацією, експоліцейські та родичі місцевого начальства і т.д.

Словом, між іншим проскочила туди всяка така публіка, що вирішує питання і уміє добре пристосуватись в будь-яких умовах. А ще вона засвоїла принцип «таблички ділення».

До того ж, де­які воєнкоми вигадали для своєї діяльності «суперсекретність» і нею відгородилися від суспільного контролю. На­ша редакція від­чула жорсткість «воєнкомівської все­дозволеності» ще на початку вій­ни, коли ми намагалися об’єк­тивно розібратися з роботою одного з районних ТЦК та СП на Вінниччині. Ми вже тоді попереджали правоохоронців, що в цій царині за таких умов, як у брудній воді, дуже легко можна ловити жирну рибу.

Адже люди, які прийшли працювати в Центри, не з космосу. Вони з нашого середовища. На жаль, скорумпованого і розділеного на патріотів та кручених, котрі за 30 років навчилися прочісувати кожну бюджетну копійку та наживатися на злиднях. І уникати відповідальності. Це уже інстинкт, і він спрацьовує навіть під час війни. Тому сподіватись, що ці люди зміняться, марно.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну ДБР розслідує уже 112 проваджень щодо посадовців територіальних Центрів комплектування та соціальної підтримки. 15 обвинувальних актів вже пішли до суду

І навіть спроба МО замінити 30% відсотків керівного складу ТЦК та СП по Україні, здається, кардинально мало що змінить. Бо це уже пошесть. Навіть фронт її не вилікує. З нею треба, як з гангреною, боротися методом хірургічного втручання. За законами воєнного часу. Тут звернення та умовляння вже не проходять, бо мова йде про мародерів, покидьків та зрадників, яких хтось кришує.

Майже щодня по всій Україні затримують військкомів, які за гроші самі ж налагодили схеми ухилення від мобілізації. І ось нове повідомлення: на Дніпропетровщині провели обшуки в обласного військкома Анатолія Пікала, якого підозрюють у незаконному збагаченні. Щонайменше на 360 тисяч доларів.

За півтора року повномасштабного вторгнення Росії на територію України керівник обласного ТЦК в Дніпрі встиг оформити на батька кілька автомобілів та дві квартири. Його може спіткати доля скандального одеського військкома Борисова.


Фігурант також зареєстрував на члена родини підприємство, яке придбало нежитлове приміщення загальною площею близько 500 кв. м. Проте жодних звітів про доходи від вказаного суб’єкта господарювання до податкових органів не надходило.

Слідчі обласної по­ліції провели невід­кладні об­шуки за міс­цем роботи, 6-ма адресами проживання керівника обласного ТЦК та його близьких осіб, а також в автомобілях.

І цьому військкому може загрожувати позбавлення волі від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. А що з незаконно нажитим під час війни майном?

І чи не занадто символічне покарання за такі зловживання під час війни? Може, прийшов час нардепам уважніше подивитись на цю кримінальну статтю (незаконне збагачення військовими керівниками) в умовах воєнного стану?

Нагадаємо вам, що першою серйозною засторогою навесні 2023 року стала інформація про те, що родина очільника Одеського обласного ТЦК та СП Євгена Борисова придбала дорогу нерухомість в Іспанії під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Крім того, у дружини військкома з’явилося офісне приміщення за кордоном, також родина купила новий Mercedes Gelendvagen. Наголошувалось, що дохід родини таких витрат не покриває. ДБР з’ясувало, що Борисов за винагороду давав вказівку своїм підлеглим не призивати на службу військовозобов’язаних. Звісно, спочатку закулісні поплічники вирішили спустити справу на тормозах, але суспільство закипіло...

Борисова затримали у Києві та взяли під варту з можливістю внесення застави у 150 мільйонів гривень, а суд заарештував майно його родини.

Здається, що делікатність правоохоронців стосовно того, що «може загрожувати покарання», наштовхує самих військкомів на думку, що «може і не загрожувати». За звичною для них схемою: комусь занести, з кимось поділитися і рухати далі свою «важку та відповідальну і секретну роботу з власного збагачення на війні». І, звісно, подальшої дискредитації України в очах західних партнерів.

Бо якими очима дивитимуться на нас партнери після того як ДБР затримала ще одного військкома у Києві. Тут взагалі карколомний сюжет. Виявляється, затриманий був спільником начальника одного з управлінь штабу командування Сухопутних військ ЗСУ, якого викрили на масштабній корупційній схемі переправлення за кордон громадян призовного віку напередодні.

За розробленою організаторами схемою, чоловікам оформлювався пакет фіктивних документів про нібито непридатність до військової служби. Вартість послуги становила 10 тисяч доларів США. Працівники ДБР задокументували отримання спільниками грошей від декількох військовозобов’язаних.

Наші читачі обурюються діями керівника одного з відділів Вінницького обласного центру комплектування також організував схему ухилення військовозобов’язаних від мобілізації Поліцейські затримали його під час отримання хабаря $ 2000.

Як ми повідомляли, у фігуранта вилучено понад 11 000 доларів США, чорнові записи, мобільний телефон та автомобіль. За вчинений злочин 38-річному підозрюваному загрожує до восьми років ув’язнення з конфіскацією майна.

Ініційовані президентом України перевірки ТЦК та СП тривають. Про нові цікаві моменти в їх роботі, виявлені ДБР, ми повідомлятимемо.

Анатолій Петраченко