Здавалось би наші чиновники з Міністерства Оборони вже мали наїстися “золотих яєць та яблук”, бракованих дешевеньких броніків та одностроїв. А керівництво МО країни, яка веде дуже важкі бої з великими втратами через брак озброєння, мало би зробити жорсткі висновки. Але щось іде не так. Знову маємо скандал і порцію міжнародної ганьби через високопоставлених чиновників міноборони.

Дорогою між турецькою й українською митницями військові куртки дивним чином перетворилися з “камуфляжних” на “зимові повітрозахисні”, і на цьому перетворенні подорожчали з 29 до 86 доларів за штуку.

Журналісти з’ясували, як ціна військового екіпірування для Міноборони у 2022 році збільшилася утричі під час доправлення
Про це йдеться у розслідуванні ZN UA.

Міноборони восени 2022 року уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на поставку зимового одягу. За даними джерел ZN.UА, ця фірма лише у жовтні—грудні ввезла до України з Туреччини 233 тис. курток на 20 млн дол. і 202 тис. штанів на 13 млн дол.

Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по $86. Інший постачальник з Болгарії віз для Міноборони з Китаю куртки по $95. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні.

За даними видання, середня вага китайських курток була два кілограми. А турецької — 1,1 кг. Це дуже схоже на різницю між літнім жакетиком і зимовою теплою курткою.

У розпорядженні ZN UA є пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia. Тут чудово видно, як 4900 курток загальною вартістю 142 тис. дол. перетворюються на 4900 курток за 421 тис. дол. Дорогою між турецькою й українською митницями куртки магічно перетворилися з “камуфляжних” на “зимові повітрозахисні” і на цьому перетворенні набрали державної ваги з 29 до 86 дол. за штуку.

Відомо також, що раніше Міноборони закуповувало кевларові шоломи за завищеними цінами.

Певно, саме за такої політики посадовців МО, дозволяють собі незаконно наживатися і воєнкоми. А міжнародна спільнота та наші західні партнери починають стомлюватися від подвійних стандартів української влади.

Очевидно вже, що починати наводити порядок потрібно з міноборони, чиновники якого ніяк не можуть наїстися і усвідомити, що працюють на агресора. Може хтось з перших осіб в Україні, нарешті, це зрозуміє?

Анатолій ЖУЧИНСЬКИЙ