14 серпня у православній церкві відзначають свято Маковея – Медовий Спас, він же – перший Спас, Мокрий Спас і Спас на воді. Але в народі найчастіше його називають Маковія. Звідки з’явилася ця назва, що освячують на перший Спас і які ще традиції цього дня важливо знати?

Що означає свято Маковея?

Перший Спас у народі ще називають Маковій – пов’язують його з іншим святом, днем пам’яті семи святих мучеників Маккавеїв, їхньої матері Соломонії та вчителя їхнього Єлеазара. Усі вони загинули в II столітті до н.е. за християнську віру. Їхній подвиг надихнув Іуду Маккавея підняти повстання проти правителя-язичника Епіфана і здобути над ним перемогу.

Оскільки в цю пору дозрівав мак, то в народній свідомості ім’я Маккавея пов’язалося з маком, і на свято освячують мак.

Що святять в церкві на Спас?

На Медовий Спас у храмах відбуваються служби на честь Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього і здійснюють мале водосвяття, тому свято називають ще Спас на воді, або Мокрий Спас. Вважається, що вода цього дня має цілющу силу, тому її святять, а потім нею можна було лікуватися.

Також за старовинною традицією до церкви несуть овочі та фрукти, щоб отримати благословення на збір урожаю, а також мед. Вважається, що до цього дня бджоли якраз закривають стільники, і мед потрібно викачувати. Але пробувати можна лише тільки після освячення.

Також на Маковія святять коробочки маку – з них роблять букет “маковійчик”. Загалом у такому букеті має бути 17 трав і квітів, серед них:

м’ята;
полин;
овес або пшениця, жито;
материнка;
звіробій;
безсмертник;
чорнобривці;
волошки;
соняшник;
рута;
буркун;
тирлич;
любисток;
чортополох;
деревій;
володушка;
цикорій та інші.

Коробочки маку та колоски мають бути в центрі “маковійчика”. Освячений букет потрібно цілий рік зберігати в оселі – вважається, що так він буде захищений від нечисті та пристріту. Також збір з освячених макових коробочок вішали над вхідними дверима оселі – щоб уберегти її від недобрих людей.

Зі святом Вас! Нехай святі Великомученики молять Бога за справедливий мир для України!

Ваш «33-й»