Журналісти отримали докази співпраці РФ та Ірану у виготовленні безпілотників, яку офіційний Тегеран намагався спростовувати.

Виробництво дронів організовують на заводі у спеціальній економічній зоні Алабуга в російському Татарстані.

Зазначається, що в листопаді Росія уклала з Іраном угоду, мета якої – створити 6 тис. дронів, щоб усунути хронічну нестачу БпЛА в армії РФ та на передовій.

Внутрішні документи журналісти WP отримали від одного з працівників заводу, “який виступає проти вторгнення Путіна в Україну”. Вони охоплюють період із зими 2022-го до весни 2023 року: це заводські креслення, технічні схеми, кадрові записи, меморандуми, надані іранській стороні, та презентації, зроблені для представників Міноборони РФ щодо стану проєкту під кодовою назвою Project Boat (Проєкт Човен).

Відповідальним за безпеку програми призначили відставного співробітника Федеральної служби безпеки РФ. Паспорти висококваліфікованих співробітників заводу вилучили, щоб вони не могли залишити країну.

WP зазначає, що в листуванні та інших документах інженери використовували кодовану мову: дрони називали “човнами”, їхню вибухівку – “бамперами”, а Іран – “Ірландією” чи “Білоруссю”.

– Загалом документи вказують на те, що, попри затримки та ускладнений виробничий процес, який значною мірою залежить від електронних компонентів іноземного виробництва, Москва просувалася до своєї мети з виробництва варіанта іранського ударного безпілотника Shahed-136, здатного долати понад 1000 миль, – пише видання.

За інформацією WP, російські інженери намагаються вдосконалити застарілі технології Ірану, щоб виготовляти БпЛА у більшому масштабі та з більшим контролем якості. Вони вивчають можливості вдосконалення дрона Шахед, щоби зробити його здатним до групових атак, у яких БпЛА автономно координують удар по цілі.