Він збирав дані про завод «Форт», радив своїм кураторам, куди краще завдавати ракетні удари, щоб було більше жертв.

У Вінниці винесли вирок 30-річному чоловікові, який працював на РФ. Зрадника визнали винним та засудили до 15 років в’язниці.

Про це повідомляють у Вінницькому міському суді.

«Обвинувачений, бувши проросійською налаштованою особою та підтримуючи ведення повномасштабної війни РФ в Україні, добровільно збирав і передавав окупантам деталізовані дані військового характеру. Чоловік фотографував територію заводу, встановлення режиму його охорони, місця розташування пропускних пунктів, об’єкти поблизу нього, слідкував за переміщенням військової техніки з цих об’єктів, розташуванням патрулів, а також збирав інформацію про точки доступу до мережі WiFi та вишок мобільного зв’язку поблизу заводу «Форт». Зібрану інформацію зрадник передавав у месенджері користувачу на ім’я «Андрій», який виявився працівником федеральної служби безпеки Росії», — йдеться у повідомленні.

У суді обвинувачений свою провину не визнав. За результатами повного та всебічного розгляду чоловіка визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України та призначили йому покарання у вигляді 15 років в’язниці з конфіскацією майна. Наразі вирок ще не набрав законної сили.

Потягом 10 днів обвинувачений може подати апеляцію.

Ось така доля сина старости Московського патріархату, який був вихований в ненависті до України і цього не приховував. Його затримали за місяць до роковин страшного ракетного удару по центру Вінниці.

СБУ тоді повідомляла, що провела контрдиверсійну спецоперацію у Вінниці.

— У результаті оперативних заходів затримано ще одного агента фсб, який займався підготовкою нової російської повітряної атаки на місто.

Саме таке завдання ворожий поплічник отримав від російської спецслужби на початку червня цього року.

Для його виконання зловмисник щоденно обходив вулиці обласного центру і приховано фіксував місця базування та переміщення Сил оборони.

Насамперед він намагався виявити локації з найбільшим зосередженням військової техніки та важкого озброєння підрозділів ЗСУ, які готуються до можливого перекидання на фронт.

Також російський агент розвідував місцевість навколо промислових об’єктів для визначення рівня їхньої охорони і присутності там українських захисників.

Крім того, фігурант «підказував» окупантам «пріоритетність» об’єктів, по яких рф готувала повітряний удар із використанням крилатих або балістичних ракет і дронів-камікадзе.

Втім, співробітники СБУ спрацювали на випередження — своєчасно викрили агента фсб, задокументували його злочинні дії і затримали під час виконання ворожого завдання.

За даними слідства, зрадником є 30-річний мешканець Вінниці, що підтримував збройну агресію рф. Через свої прокремлівські погляди він потрапив у поле зору фсб, яка дистанційно завербувала його для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Згідно з «інструкцією» ро­сійської спецслужби, зрадник мав переправляти їм розвідінформацію у вигляді електронних карт і фотографій.

Під час обшуку у затриманого виявлено мобільний телефон, який він використовував для виконання ворожих завдань, — повідомляли тоді в СБУ.

Підозрюваним у державній зраді є 30-річний Володимир Калачик. Вчора його судили у Вінницькому суді. Йому 30 років, він народився у Хміль­нику. Проживав у Ма­р’янівці, що на Хмільниччині.

Як діляться оперативники, завербований агент отримав від окупантів так звану програму «парасолька». Вона наводилась на військові об’єкти чи інфраструктури, які цікавили росіян.

Коли підозрюваного у зраді України брали спецпризначенці, він наполягав, що просто гуляє.

Вилучений телефон, де була ця програма, обшуки показали зворотне.

Як розповіли жителі Голодьок, приміського села, що біля Хмільника, батько Володимира Валентин — староста місцевої церкви УПЦ (МП).

Зараз релігійна громада перейшла до ПЦУ, але священник купив хату, де продовжують духовне єднання із Кірілом.

Коли Валентин Калачик, батько підозрюваного, учитель, вимагав у учнів писати слово росія з великої літери, батьки учнів місцевої школи обурились. І тому його з Голодьківської школи забрали та перевели до Хмільника.

Він, щоправда, з матір’ю Володимира розлучився. Десь років п’ять тому одружився із місцевою жінкою. У неї двоє синів воюють у лавах ЗСУ. А ось їхній названий брат отримає довгі роки тюрми за зраду.

До речі, Голодьки — рідне село вже добре відомого заступника голови ГРУ рф Володимира Алєксєєва.

Саме на його контору працюють всі ці завербовані агенти.

Тетяна Квасюк