Уже повідомлялося, що голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий своїм розпорядженням створив робочу групу «для вивчення питання масової загибелі осетрових в Ладижинському водосховищі та дотримання природоохоронного законодавства при будівництві водовідстійника неподалік с. Тростянчика».

Очолив цю робочу групу депутат облради від УСГ Сергій Кривешко.

Громадськість збурило нещодавнє засідання цієї робочої групи. Ажіотаж виник навколо голосування — на думку присутніх, це було схоже на політичне шулерство.

Ось що повідомили на сайті Вінницької обласної ради:

«Члени робочої групи ухвалили рішення щодо звернення до екологічних організацій Європейського Союзу про проведення незалежного експертного дослідження обставин та причин, що зумовили мор водних живих ресурсів у Ладижинському водосховищі на початку жовтня 2023 року».

Хоча присутні на робочій групі депутати поширили у мережі відео, де видно, що проголосувало лише 5 чоловік із присутніх 10. І сам Кривешко з трибуни визнає, що рішення не прийняте.

Ось що про це засідання і загалом про ефективність робочої групи каже депутат облради Євген Шаповалов:

– Ця робоча група була створена за депутатським зверненням Ігоря Хміля. Хоча, коли я подаю депутатське звернення, то робоча група не створюється…

І що таке взагалі робоча група? Які її повноваження? Як вона повинна працювати? Відповіді на ці питання у законодавстві я не знайшов. Ніхто не може мені дати відповідь, що буде в результаті роботи і цієї робочої групи. Ні порядку денного, ні регламенту, ні положення. Незрозумілий механізм підрахунку голосів. Може, зберуться двоє і приймуть якесь рішення? Що таке може статися, стало зрозуміло уже під час нещодавньої робочої групи. Коли з 17 членів групи у залі було 10 і лише 5 з них проголосували. Всі бачили вже відео, де навіть сам головуючий Сергій Кривешко з трибуни каже, що рішення не прийняте, але на сайті Вінницької облради пишуть, що робоча група підтримала якесь звернення.

Вже потім з’являється одна з надуманих версій, що одна з учасниць робочої групи не голосувала, але вже після завершення засідання виявилося, що вона «за»… Ви уявляєте таку ситуацію на сесії облради?.. Тобто елементарно незрозуміло, яким чином приймається рішення. Щоб була більшість, потрібно 8-9 осіб. А не так, як сталося.

До речі, протоколів по жодному засіданню робочих груп депутати так і не отримали. Тобто відчувається абсолютне нівелювання роботи депутата і цієї інституції загалом. Повна профанація спостерігалася з самого початку цієї історії, коли нас везли невідомо куди — «за машиною». А як потім виявилося, у Тростянчик, де планується будівництво резервуарів для води. Навіть місцеві люди не розуміли, чого ми приїхали, вони думали, що ми з питання водогону, бо там води немає.

Як на мене, у цій ситуації чітко спостерігається внутрішнє протистояння двох депутатських груп Тростянецької громади.

Очевидно, що з мором риби — це приватний конфлікт двох підприємств. Хоча в мене теж тут питання, бо представник Держекоінспекції вважає малоймовірним мор осетрів через потрапляння в воду якихось хімічних речовин, бо вище по течії господарство не постраждало. Хоча там одразу мали виникнути якісь негаразди. Але бачимо щось незрозуміле, ще ведуться слідчі дії, проводяться експертизи, а вже звідусіль лунають безапеляційні звинувачення на адресу відомої корпорації.

Ця ситуація схожа на якесь політичне шулерство та заангажованість. Дуже хотілося б, щоб голова обласної ради не лише був лідером однієї політичної сили, а навів порядок у представницькому органі влади.

А два бізнеси нехай між собою розбираються. Ще якби мова йшла про комунальні підприємства, то зрозуміло. Але навіщо втягувати у приватний конфлікт представницький орган Вінниччини? Причому робити це абсолютно недолуго, лише створюючи інформаційний привід. Бо як пояснити телевізійний канал Він­ницької міської ради у Тростянецькій селищній громаді?

Мій прогноз, що нахрапом знову буде прийняте якесь рішення, яке «разгонять» по усіх каналах.

Вважаю, що це абсолютно хибний шлях для всіх, особливо для обласної ради як інституції. Таке враження, що Вінницька облрада — це додаток до міської ради. Там прийняли рішення і нав’язали його виконання. А я не хочу, щоб так було, надіюсь, що голова облради може змінити це становище.

Каріна МАЄВСЬКА