Їх привезла з-за кордону бабуся.

Як ми уже повідомляли, у Польщі українець Трончук, уродженець Козятина, вбив власну дружину та двох малолітніх дітей. Найменшій дівчинці Марійці було 1,5 року.

1 грудня у селі Сигнал на Козятинщині в останню путь провели 29-річну Юлію Трончук та її доньок – півторарічну Марійку та чотирирічну Даринку. Усі троє загинули від рук батька та чоловіка Юлії Сергія Трончука.

Юлія — з цього села. Сюди і привезла доньку та онучок з Польщі її мати. Вся Козятинщина була шокована, коли з двору виносили три домовини. Одну велику і дві маленькі поряд. Всі вони були встелені іграшками від небайдужих людей.

Жахливе вбивство трапилося в листопаді у передмісті Познані. Тоді чоловік задушив свою дружину, а потім і доньок після сварки. Бо пив і ніде не працював. 11-річного пасинка зловмисник залишив у живих. Згодом він пояснив польській поліції, що не чіпав хлопчика, бо той йому не рідний.

Відомо, що, скоївши злочин, вінничанин замкнув тіла у кімнаті на першому поверсі і утримував їх там протягом наступних п’яти днів. Сину дружини чоловік заборонив заходити до тієї кімнати. 18 листопада під тиском матері Юлії, яка вимагала показати їй рідних із Козятинщини, відчуваючи біду, чоловік зізнався, що вчинив злочин.

Друзі родини не можуть збагнути, як трапилася така трагедія. За словами матері загиблої жінки, у сім’ї все було добре. Що спонукало чоловіка на такий жорстокий вчинок, тепер з’ясовуватиме польська поліція.

Відомо, що батькові 42 роки. Він родом із Козятина. Останні чотири роки проживав із сім’єю у Польщі поблизу Познані. Працював шеф-кухарем. До цього довгий час навчався та жив у Москві. Але, кажуть, там у нього виникли неприємності, то втік до Козятина.

Тіла загиблої родини вдалося доправити на батьківщину завдяки волонтерам.

Щоб поховати родину на Вінниччині, гроші збирали серед небайдужих. Бабуся Марія каже, що жодного разу не бачила живою своєї правнучки Марійки. Востаннє Юля з чоловіком була удома три роки тому.

«Коли вони приїжджали сюди — він такий добрий, такий уважний до неї був. Він весь час: «Юлічка, відпочинь, я піду їсти зготую». А там що було, Бог його святий знає», — каже Марія Хуторна.

Приміське село Сигнал прийняло у вічний спокій не лише безневинних Марійку та Даринку з їхньою матусею Юлею.

Тут кілька років тому поховали маленького Олександра, застреленого кілером, який, ймовірно, цілився у його батька, відомого бізнесмена, ексдепутата В’ячеслава Соболєва.

Ми вже не раз писали про це. Тоді ця історія і заява батька, що він за сина поквитається, звучала на всю Україну. Але мало хто знав, що маленький хлопчик був похований в рідному селі його мами. Тут досі живуть їхні родичі.

Андрій Власенко