Як повідомили «33-му» у пресслужбі поліції, хасид, який їхав до Умані і збив у Немирові на перехресті жительку Немирова, досі перебуває під арештом за визначеним судом місцем перебування. Ніхто його нікуди не відпускав.

Де — пославшись на таємницю персональних даних особи, не повідомили.

Але, як ми уже писали, суд одразу після затримання винуватця автокатастрофи зі смертельними наслідками виніс ухвалу затримати громадянина Ізраїлю в Україні на час слідства та винесення вироку суду.

Тоді єврейська община м. Вінниці вийшла із клопотанням до суду взяти підозрюваного на поруки та розмістити у гостьовій кімнаті на території синагоги. Як відомо, приміщення синагоги у м. Вінниці розміщене в центрі Вінниці.

Підозрюваному суд оголосив арешт на 60 діб. Коли закінчиться термін, як нам повідомили в поліції, суд буде визначати — чи продовжити йому термін та міру саме такого запобіжного заходу. Слідчі Вінницького обласного управління Нацполіції вже оголосили підозру винуватцю смертельного ДТП. Справу передано до суду.

Громадянину Ізраїлю одразу після затримання одягли електронний браслет. Так закінчилось його паломництво. До цадика Нахмана в Умань він не доїхав.

Нагадуємо, що 14 вересня через Немирів на орендованому авто із Вінниці до Умані поспішали троє хасидів. Туди вони щороку їздять, щоб зустріти Новий рік на могилі одного зі своїх найпопулярніших пророків. До цього прилітали на літаках, зокрема і до Вінницького аеропорту. А там — на маршрутках до Умані і так само назад. Але через війну і закриття повітряного простору над Україною шляхи десятків тисяч прочан-хасидів були різними. Але шлях більшості пролягав через Хмельниччину та Вінниччину. Одні летіли до Кишинева і вже звідти їхали через Могилів-По­діль­ський, що на Вінниччині, до Умані. Інші летіли до Польщі чи Румунії літаками, а далі потягами до Вінниці. І вже тут орендували авто чи маршрутки.

Був вечір. Орендоване авто рухалось центральною вулицею Немирова з великою швидкістю. Дорогу на перехресті через пішо­хідний перехід переходила молода немирівчанка Аліна Силіна.

Аліна Силіна

Далі — ось що повідомила поліція:

— У ДТП на Він­ниччині загинула молода дівчина, яка переходила дорогу через пішохідний перехід. Аварія сталася 14 вересня в Немирові близько 21 години. За ін­формацією слідства, 24-річний водій автомобіля Skoda, взятого в оренду, громадянин іншої країни, допустив наїзд на дівчину, яка перетинала проїжджу частину дороги по нерегульованому пішохідному переходу. Внаслідок аварії потерпіла отримала травми, несумісні з життям.

Результат огляду керманича на приладі «Драгер» показав, що на момент вчинення ДТП чоловік був тверезим.

— Там вже давно потрібно було поставити світлофор. Наш голова, місцева громада не раз ставили питання про це. Але це дорога міжнародного значення. Тому таке рішення має приймати «Автодор». Досі не прийняв, — обурюються немирівчани.

— Так, ця резонансна ДТП, на жаль, сталась у нашому місті. Як мені доповідав начальник місцевого відділення поліції, попереднє слідство показало, що водій навіть не гальмував. І їхав на великій швидкості в межах міста. ДТП сталась на людному перехресті, — коментує трагічну подію голова Немирівської ТГ Віктор Качур.

— Удар був у голову загиблої таким, що смерть настала миттєво. Щоб ви розуміли, тіло молодої жінки відкинуло від одного пішохідного переходу до іншого.

«Швидка», через відомі реорганізації, їхала дуже довго. Але шансів, кажуть медики, у дівчини після удару легковика не було.

Загибла — місцева жителька. Вона з багатодітної родини, скромних статків. Починають висувати версії, що було погане освітлення. Освітлення було нормальним, стандартним, бо ж коли засвічуються ліхтарі, то включається реле, — додає голова.

24-річну Аліну Силіну вже поховали у рідному місті.

Водія затримали. Суд вирішив помістити громадянина Ізраїлю на цілодовий арешт до вінницької синагоги. Про це клопотала місцева єврейська громада.

Ось які пояснення дають хасиди:

— Їх було у автомобілі троє. Подолали величезний шлях поїздом. У Вінниці в оренду взяли автомобіль. Трапились затримки.

Хасиди поспішали. О 21 год. вони лише проїжджали Немирів. А це вже було 14-те число. Через три години наставав єврейський Новий рік. Бо в цьому році саме 15-го вересня настав 5784 рік за літочисленням іудеїв.

Та і через три години наставала комендантська година. Через війну.

Але одного із них ця «спішка» зробила вбивцею...

Який вирок винесе суд громадянину Ізраїлю — відслідковуємо разом.

Тетяна Квасюк

Відео ДТП.