1 грудня 2023 р. дисциплінарна палата Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії ад­во­катури у Вінницькій області призупинила строком на 6 місяців дію свідоцтва на право займатися професійною адвокатською діяльністю відомому вінницькому правнику Валерію Палію.

Приводом для розгляду дисциплінарного провадження щодо Валерія Палія стала «окрема ухвала» про притягнення до відповідальності адвоката, винесена 1 червня 2023 р. колегією суддів Вінницького апеляційного суду при розгляді справи одного з підзахисних Палія.

Валерій Палій і люди, що прийшли його підтримати, переконані: ініціатором усіх судових «окремих ухвал» є суддя Світлана Мішеніна, їй Валерій Палій багато разів заявляв відводи, які неодноразово судом задовольнялись або суддя сама заявляла самовідвід. «Окремі ухвали» виносились колегією суддів саме після чергових заяв адвоката про відвід Світлани Мішеніної.

Ось як прокоментував ситуацію сам адвокат:

– Як правозахисник із 35-річним стажем і адвокат з майже 28-річним стажем, а також як людина, що має правовий статус борця за Незалежність України у ХХ сторіччі (як член Народного Руху України із 1989 року), вимушений знову говорити про корумпованість судової влади і нашої адвокатської спільноти. При наявності корумпованості всіх гілок державної влади, на жаль, не може бути непричетною до цього і адвокатура.

Зараз розповсюджується ін­фор­мація про зупинку мого права займатись адвокатською діяльністю на строк шість місяців.

Підтверджую факт винесення такого негідного рішення. Від­разу зазначу, що явно незаконно, всупереч вимогам ч. 3 ст. 41 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяль­ність», було оголошено не саме рішення, а інформація про лише резолютивну його частину. Тобто повний, мотивований текст рішення ДП КДКА 01.12.2023 ще не існував, а тому не оголошувався і маловірогідно що буде оголошуватись.

Тому мені досі не відомо, коли буде сформульовано невідомий мені до цього часу склад начебто вчиненого мною дисциплінарного проступку і обґрунтована наявність моєї вини. Письмове рішення, навіть оголошену його резолютивну частину мені досі не надають.

Але повідомляю громадськість про те, що зазначене суворе дисциплінарне покарання пов’язане із непередбаченою ні КПК, ні Законом України «Про судоустрій і статус суддів», явно безпідставною і незаконною ухвалою Вінницького апеляційного суду в особі суддів Мішеніної Світлани Василівни (головуючої і ініціатора ухвали), Дедик В.П. і Бурденюка С.І., від 01.06.2023 року, у судовій справі №145/334/19, де я захищаю обвинуваченого громадянина В., про «…вирішення питання про притягнення адвоката Палія В.М. до дисциплінарної відповідальності». Зазначена ухвала вже вдруге ініційована явно упередженою до мене багато років суддею С.Мішеніною, якій я заявляв відвід. Вперше таке ж саме суддівське свавілля та беззаконня щодо мене відбулося 10.12.2021 року у іншій судовій справі. Отже, і тоді ця суддя вчинила також явно незаконно. Тоді також була безпідставно порушена щодо мене дисциплінарна справа, яка була закрита за спливом строків.

Обидві ці суддівські ухвали юридично є нікчемними, безпідставними і такими, що, навіть за формою, протирічать вимогам Конституції і КПК України.

Факти і доводи, а також правові позиції, які наводились мною в попередніх заявах про відвід судді С.Мішеніної, абсолютно ідентичні ще двом моїм заявам про відвід цієї судді у ще одній, тобто вже третій справі, у якій я захищаю обвинуваченого громадянина П. Причому у цій же справі ця суддя ще двічі заявляла самовідвід(!)

Обидва мої відводи, як і обидва заявлені суддею самовідводи, були всі чотири рази задоволені колегіями суддів Вінницького апеляційного суду.

А тому те, що ця суддя 01.06.2023 року явно незаконно не заявляла самовідвід, свідчить не лише про грубе порушення нею обов’язків, передбачених обов’язковими і для судді Мі­шеніної С.В., вимогами ч. 1 ст. 80 КПК України, а про її безпринципність, несправедливість, заінтересованість та упередженість та інші службові і моральні вади. Тому я аж ніяк не маю права і підстав боятись цієї судді і принизливо сподоблятись її сумнівній поведінці та довіряти їй.

Зазначене порушення С.Мішеніною обов’язкових вимог свідчить ще і як про зазначену її заінтересованість в результатах даного КП, чим би та заборонена Законом суддівська заінтересованість не мотивувалась, чи то безоглядною відданістю судді наскрізь корумпованій, жахливій судовій системі Він­ниччини та України, чи то якоюсь немотивованою ненавистю судді до адвоката Палія В.М.

До речі, ухвала щодо мене складалась не в нарадчій кімнаті і не всіма суддями, а одною С.Мішеніною, явно незаконно. Зазначена ухвала ні мені ні моєму клієнту громадянину В. апеляційним судом навіть не надсилалась, а була надана мені лише приблизно 05.07.2023 року не судом, а ДП КДКА Вінницької області.

Розцінюю рішення ДП КДКА від 01.12.2023 року, як і зазначену ухвалу апеляційного суду від 01.06.2023 року такими, що порушують закон і гарантії моєї адвокатської діяльності, а також як засіб тиску на мене і помстою за мою багаторічну правозахисну діяльність та зловживанням судовою владою, застосуванням кругової поруки і правом звернення до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури у зв’язку із правомірним, чесним і добросовісним здій­сненням мною адвокатської діяльності, а також підступним перешкоджанням не лише моїй законній адвокатській, але й правозахисній діяльності, яку я здійснюю вже більше 30-ти років.

Характерно також, що член ДП КДКА адвокат Євген Путілін, якому було доручено провести перевірку по згаданій ухвалі від 01.06.2023 року, порушив покладені на нього обов’язки, діяв спрямовано і послідовно за суддями упереджено до мене. У складеній ним довідці він перекрутив обставини подій, як і суд не зміг сформулювати склад начебто вчиненого мною дисциплінарного проступку, ігнорував чи приховав згадані суд­дівські порушення, не ініціював залишення без розгляду явно незаконної ухвали від 01.06.2023 року, допустив фальсифікації та інші порушення.

Закликаю об’єднуватись всіх національно свідомих громадян, що зберігають і шанують українські чесноти, котрі здатні і під час війни організовано протистояти корупції, свавіллю та беззаконню влади, порушенням прав і свобод людини і громадянина.

Валерій Палій,
правозахисник і адвокат