Вони наші біль і гордість! Вінниччина прощається із загиблими на цьому тижні Героями

Зима розпочалась з втрат на фронті

Вінниця знову оплакувала Героя, який повернувся додому на щиті. 28 листопада в останній земний шлях провели захисника Юрія Марценюка. Поминальна служба по загиблому 49-річному воїну відбулась у Костелі-санктуарії Божого Милосердя. Юрій Марценюк родом з села Жданівка Хмільницького району. Навчався і працював майстром з обробки дерева у Вінниці, тут мешкав разом з родиною. У березні 2022 року Юрій Марценюк пішов добровольцем до війська. У складі 35 бригади потрапив на передову. Захисник загинув місяць тому в боях під Херсоном під час ворожого обстрілу.

Турбівська громада знову у скорботі…

27 листопада невблаганній на війні загинув житель с. Вахнівка Олександр Бабич. Останній бій гранатометника стрілецького відділення відбувся поблизу н. п. Терни Донецької області під час штурмових дій. Захисник отримав поранення несумісне з життям.

Лука-Мелешківська на колінах

23 листопада від рук російських окупантів трагічно загинув житель с. Яришівка, 37-річний Андрій Биковський. 1 грудня у громаді День жалоби за мужнім воїном і захисником. Вічна шана Герою…

Вороновиця втратила вірного сина

Володимир Бондаренко у мирному житті був будівельником, мав золоті руки, чим і заслужив гарну репутацію серед людей. За свої 38 років встиг створити міцну, щасливу, люблячу сім’ю, в якій народилася прекрасна донечка Софія. Був справжнім взірцем для своєї родини.

Люблячий та турботливий син, брат, зять, хрещений. Справжній та вірний друг, який знав, що таке бути другом! — плачуть рідні.

Уся громада схиляє голови у великій скорботі.

Втрата серед крайової команди УНСО

У боях під Бахмутом загинув стрілець Вінницької крайової команди УНСО Олександр Вейда — Німий. Його побратим Сергій Чумак повідомив, що Олександр влився в УНСО під час подій Революції гідності: «Був полум’яним націоналістом, брав активну участь у всіх акціях, заходах, вишколах.

На момент вторгнення перебував за кордоном. Одразу покинув роботу за кордоном і приєднався до нашого взводу добровольцем 1 березня 2022 року.

Разом з нами боронив Київ, воював на Херсонському та Запорізькому напрямках. Брав участь в обороні Красної Гори, Бахмута. Служив з нами в складі 1 окремої бригади спеціального призначення ім. Богуна. Загинув під час штурмових дій. Спочивай з Богом, Брате. Слава Нації!” — написав Сергій Чумак.

Прощалися із Сергієм Ліварчуком з Бруслинівки

Сергій народився в селі Бруслинівці 16 вересня 2001 року. Закінчив 9 класів Пеньківської СЗШ I-III ступенів. Згодом здобув освіту у вищому художньому професійно-технічному училищі №5. У 2021-му був призваний до армії та відбував службу у військовій частині А1356 у бригаді тактичної авіації. Помер 2 грудня. Вдома залишилися батько Микола Іванович, мама Ольга Йосипівна, брати Олександр, Станіслав, Микола, Ан­дрій і кохана дівчина Олена.

Чорна звістка у Липовецькій громаді

Загинув воїн світла, боєць 71 окремої єгерської бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ Андрій Баюрко. Андрій народився у Нападівці. Він наймолодший син у багатодітній родині. Мав 5 сестер і двох братів. Разом з дружиною проживали у Вінниці, виховували сина і доньку. Війна залишила сиротами дітей та вдовою дружину Тетяну.

Шаргород у жалобі

29 листопада у Руданському попрощалися із захисником України Віктором Дяковим. У червні 2022 року Віктор вступив до лав ЗСУ, проходив службу на посаді водія гранатометного взводу роти вогневої підтримки. Старший солдат Віктор Дяків був справжнім патріотом, відважним воїном і надійною опорою для побратимів. 22 листопада вій­ськовослужбовець загинув під час бою з ворогом поблизу н. п. Первомайське на Донеччині.

У Жмеринку летять похоронки

Назар Лютий — призер Він­ницької області з бойового самбо, змішаних єдиноборств ММА, призер чемпіонатів з греко-римської боротьби у перший день війни пішов до військкомату, щоб стати на захист держави, але одразу почув відмову, бо у 18 років не беруть до війська. Тоді Назар приймає рішення підписати контракт і вступає до лав 95-ї ДШВ. Він разом із побратимами десантно-штурмових військ завжди був у бойовій готовності в найгарячіших точках Донецька і Луганська.

31 липня серце молодшого сержанта, бойового медика розвідувального взводу 1 ДШБ зупинилося внаслідок артобстрілу в н.п. Кремінна Сєверодонецького району Луганської області. З цього часу Назар вважався безвісти зниклим. 24 листопада було встановлено загибель Героя… 1 грудня Жмеринка зустріла «на щиті» наймолодшого свого Героя – 19-річного Назара Лютого, який загинув за Україну у Луганській області.

Попрощалися тут із ще одним захисником. 28 листопада молодший сержант Ігор Лаута мав отримати відпустку та приїхати до родини, але за день до цього разом з побратимами відправився на штурм ворожих позицій та загинув від обстрілу російських окупантів 27 листопада поблизу н. п. Терни Лиманського району Донецької області.

Відважний захисник із батальйону «Ангели Вінниччини» командир 1 стрілецького відділення 2 стрілецького взводу Ігор Лаута боронив рідну землю до останнього подиху та віддав за Україну найцінніше – своє життя.

Болить, я знаю, та не плачте. Я в небо янголом злетів!

Під час виконання бойового завдання, 20 листопада в районі н.п. Кринки Херсонської області загинув Олександр Стеблецький, житель с.Тиманівка Тульчинської громади. Матрос Стеблецький був гранатометником відділення морської піхоти, до останнього подиху був вірний присязі. За рішенням родини загиблого Героя поховали в м.Київ.

Лихі звістки з фронту не припиняють надходити до громад

У Козятині знову лиха звістка. В бою з ворогом загинув Павло Жуковський.

Під час виконання бойових завдань в Запорізькій області загинув навідник екіпажу танкового взводу, старший солдат Богдан Кочнєвський із с. Бригидівка. Від червня вважався зниклим безвісти. Усі рідні та близькі вірили, сподівались та чекали на повернення… Та, на жаль, дива не трапилось… Експертиза ДНК під­твердила смерть Героя.

Страшна звістка знову надійшла до Барської громади. Кривава російсько-українська війна забрала життя командира протитанкового відділення взводу вогневої підтримки, молодшого сержанта Вячеслава Кучерука з с. Матейків.

Навічно до лав Небесного війська доєднався Сергій Мель­ник, житель смт Брацлав. Солдат Мельник був номером обслуги міномета батальйону оперативного призначення. Загинув 2 грудня в районі н. п. Вербове Запорізької області в результаті скидання з БПЛА осколкового боєприпасу.

На щиті у рідний Брацлав повернувся і Юрій Лаврик. На війні він був інспектором прикордонної служби 1 категорії-оператор (з протидії БПС) від­ділення повітряної розвідки та протидії безпілотним повітряним суднам прикордонної комендатури швидкого реагування. 30 листопада внаслідок бойових дій біля н.п. Іванівка Куп’янського району Харківської області життєва зірка Юрія навіки згасла.

Чергова трагічна звістка чорним крилом постукала в с.Голубече Крижопільської громади. Ворог забрав життя Анатолія Папшоя. Чоловік служив старшим стільцем мотопіхотного відділення мотопіхотної роти. 10 жовтня під час виконання обов’язків військової служби поблизу н. п. Первомайське Донецької області, під час штурмових дій противника отримав поранення, несумісні з життям.

Барська громада у жалобі

Захищаючи рідну країну від окупантів, загинув старший лейтенант Сергій Стефанович. Пішов у Небо і його земляк — старший солдат Ярослав Гаврилюк. У боях за Україну загинув і Василь Пальчинський — житель с. Лука-Барська. Герої мужньо захищали Україну, до останнього подиху боронили рідну землю від російських окупантів, боролися за світле, мирне майбутнє України.

19 листопада перестало битися ще одне героїчне серце старшого сержанта Ігоря Наталюка. Він з 2014 році почав наближати нашу Перемогу, але побачить її з Небес…

Бершадська громада провела у вічність Володимира Андрущенка, 47-річного солдата ЗСУ. Загинув Володимир Семенович 27 листопада 2023 року поблизу н.п. Терни Донецької області. У Володимира залишилися матір та сестра.

У Бершадській громаді попрощалися і з загиблим героєм Олександром Соміком. Олександр служив стрільцем-санітаром, матросом військової частини. Загинув 19 листопада в районі н.п. Кринки Херсонської області.

Знову сумна звістка і горе для Могилів-Подільської громади… 26 листопада, у важких боях на Харківщині загинув молодший сержант Збройних сил України — Андрій Оманчуківський. А 25 листопада на Харківщині загинув молодший сержант 4 прикордонної комендатури швидкого реагування 15 прикордонного загону «Сталевий кордон» — Сергій Шкута.

Редакція газети висловлює щирі співчуття рідним загиблих героїв… Вічна слава і вічна пам’ять…

Сторінку підготувала Людмила ПОЛІЩУК