Поліція вже відреагувала на проблему: відкрито кримінальне провадження та відібрано аналізи води з річки та ставків, куди потрапляють нечистоти.

На жахливу знахідку 8 грудня натрапив один із мешканців мікрорайону Каїса, що поруч авторинком «Він Авто» по вулиці Данила Нечая. Чоловік вигулював собаку, аж раптом відчув страшенний сморід, а коли наблизився до річки, яка протікає по території мікрорайону, сахнувся. Водойма тхне каналізацією, дно річечки вкрите масною плівкою, а відтінок води брудно-жовтий.

– Вирішив з’ясувати причину чи хоча б знайти місце витоку нечистот, — розповідає схвильовано Дмитро Остапенко. – Почав підійматися вгору проти течії і натрапив на каналізаційну трубу, з якої під сильним тиском летить брудна вода. Пішов шукати, звідки ця труба виходить, і, натрапив на такий собі каналізаційний колодязь. Я шокований! Бо вода з цієї річечки впадає в цілий каскад маленьких ставочків, які розташовані на шляху течії. Річечка тече аж до мікрорайону Старого міста, де впадає у Буг.

Чоловік одразу повідомив мешканців мікрорайону Каїса про екологічну проблему. Викликали поліцію та муніципальну варту. Ті одразу ж відреагували.

– Я написав заяву до поліції, — розповідає мешканець мік­рорайону Каїса Олександр Бабчук. – Відібрали зразки води для лабораторного дослідження. Особисто я теж відібрав зразки і завіз до лабораторії. Відкрито кримінальне провадження. Але чекати, коли все з’ясується, ми не можемо. Наші діти і всі ми п’ємо воду з криниць, які неподалік. Мікрорайон не оснащений водогоном та каналізацією. Всі користуються водою з криниць чи свердловин.

Мешканці вже підготували звернення до Департаменту екології та природних ресурсів Вінницької ОДА, звернення до Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, до прокуратури, звернулися за допомогою до депутата Вінницької обласної ради.

– До мене звернулися мешканці мікрорайону Каїса із проханням допомогти вирішити проблему, — розповідає депутат Вінницької обласної ради від фракції ВО «Батьківщина» Сергій Олійник. – Питання потребує негайного вирішення. Підготував низку депутатських запитів. Час грає не на користь мешканців. Потрібно негайно вживати заходів. Але, в першу, чергу правоохоронні органи та екологи мають з’ясувати чия труба і хто скидає нечистоти у воду. Тримаю це питання на контролі.

Чекати мешканці мікрорайону Каїса не стали і вирішили самотужки знайти власника каналізаційної труби. А вона привела їх до авторинку «Він Авто» та готельно-ресторанного комплексу «Версаль».

– Ніхто з керівництва авторинку «Він Авто» з нами спілкувати не захотів, — розповідає Олександр Бабчук. – Коли ми прийшли на ринок – всі поховалися. Тоді ми вирішили поспілкуватися з керівництвом «Версалю». Зі слів директора, труба належить під­приємству ПП «КОМПАНІЯ ВЕРСАЛЬ». З його слів, усі дозволи на каналізаційні стоки в підприємство має, крім того, він запевнив, що очисна станція, яка теж є на території підприємства, відповідає потужностям і оснащена найсучаснішим обладнанням. На підприємство приїздили представники Муніципальної варти, яких викликали мешканці. Їм директор сказав те ж саме, але жодного дозволу не показав.

Скільки часу нечистоти з каналізаційної труби витікали в річку – ніхто не знає напевне, але те, що було не один рік очевидно, оскільки ПП «КОМПАНІЯ ВЕРСАЛЬ» згідно з сервісом від­кри­тих даних Youcontrol зареєстрована 08.11.2000 за юридичною адресою Вінницька обл., місто Вінниця, ВУЛИЦЯ ДАНИЛА НЕЧАЯ. Керівником організації є Майдюк Павло Миколайович. А засновниками – родина Антемюків, серед яких і відомий вінницький бізнесмен Віктор Антемюк, який вже кілька років поспіль мешкає на Кіпрі. Кожен з п’яти засновників володіє 20 відсотками компанії. Серед видів діяльності ПП «КОМПАНІЇ ВЕРСАЛЬ» — забір, очищення та постачання води. Адже підприємство постачає воду до житлових будинків по вулиці Данила Нечая, оскільки у мікрорайоні відсутній централізований водопровід та каналізація. Тому у мешканців мікрорайону постало ще одне запитання: а чи вистачає потужностей очисної станції, яка стоїть на території ПП «КОМПАНІЇ ВЕРСАЛЬ», для очищення та відводу каналізаційних стоків?

– Це питання є і в моєму депутатському зверненні, — каже Сергій Олійник. – Наразі мешканці мікрорайону Каїса, а там понад сотня житлових будинків, планують записатися на прийом до голови Вінницької ОДА Сергія Борзова. Маємо бити на сполох.

А таки мають, бо епідемія гепатиту А, яка накрила Вінницю цієї осені, якраз і є наслідком споживання неякісної води.

Ганна Гора