Підпал церкви ПЦУ – в Корделівці. І все – майже одночасно. Це збіг чи спланована акція агентури Кремля?

Чому піп із Скоморошок, де хуліган поглумився над пам’ятником місцевому Герою, привіз його до Новоживотова, за 18 км, до іншого попа, після п’янки у якого той розтрощив вже 4 могили інших героїв? – запитують наші читачі.

Люди в Оратівській ТГ шоковані. Вони попросили наших журналістів донести це до поліції. Бо, на їхню думку, в кримінальній справі про потрощені пам’ятники у двох селах Оратівської ТГ одним зловмисником замішані московські попи.

Вони уточнили, що всі воїни, могили яких зруйнував зловмисник, стояли ще поперек горла цим попам, коли були живими:

– Бо саме вони відстоювали церкву ПЦУ, і громада Животова там стояла, розділившись на два табори. Перемогли прихильники української церкви. Московитський піп тоді з людьми не перейшов.

Ось саме портрети ще живих активістів ПЦУ, нині загиблих воїнів, паплюжив цей злочинець. А портрети усіх позбирав і для чогось ніс до ще одного попа МП з Оратова.

Цікаво, що до цього він був у московського попа і саме там пив, — розповідають жителі Новоживотова.

Ось що повідомляє поліція:

– 18 грудня у селі Новоживотів Оратівської громади на могилах чотирьох захисників пошкодили фоторамки й забрали їхні фото. Вандала розшукали у сусідньому селі. Про це повідомили у поліції Вінниччини.

Знайти винуватця вдалося завдяки свідкам, які бачили чоловіка, причетного до правопорушення. Невдовзі встановили місце знаходження й самого зловмисника та затримали його в сусідньому селі, де він проживає.

35-річний затриманий раніше притягувався до відповідальності за крадіжки. Вранці 18 грудня, з його слів, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, він зайшов на територію кладовища, поламав рамки на могилах, забрав фото, які потім викинув.

На місці злочину та з самим фігурантом слідчі провели всі необхідні процесуальні дії. Наразі вирішується питання щодо повідомлення зловмиснику про підозру.

Триває досудове розслідування кримінального провадження за ознаками злочину – наруга над могилою. Санкція статті передбачає до 5 років ув’язнення.

Але від оратівчан ми дізнаємось іншу деталь: до того, як зловмисник здійснив наругу над пам’ятниками воїнів у Новоживотові, так само поглумився над могилою загиблого воїна у Скоморошках.

І саме в цей час він там був, кажуть, у тамтешнього попа московського патріархату. І саме цей піп нібито привіз до Новоживотова до свого колеги по МП цього чоловіка.

А далі він, вже понищивши могили усіх захисників в Новоживотові, нібито ніс зірвані портрети до ще одного московського священника в Оратові.

У цей час у відпустці вдома перебував місцевий воїн з фронту Віталій Гречаний.

Саме він прибув на місце наруги одним із перших. Бо серед загиблих — поруйнована могила чоловіка його сестри.

На жаль, ми не змогли з ним зустрітись особисто, бо перебував у дорозі до служби.

Але всіх зачепив відгук, який він залишив на своїй сторінці:

– Перебуваючи у короткостроковій відпустці, на Алею пам’яті загиблих побратимів поїхав у неділю зранку, щоб було менше народу, щоб наодинці згадати кожного, тому що майже усіх загиблих побратимів або їхніх рідних, знав особисто.

А тут як грім серед ясного неба:18 грудня о 15.45 дзвонить сестра, плаче і каже мені, що на могилах воїнів побиті портрети. Я зразу ж зателефонував до заступника Оратівської ОТГ Барського І.І., а він — у поліцію.

Прибувши на кладовище через 20 хв. після дзвінка, я там, окрім рідних загиблих, застав Барського І.І, старосту села, начальника відділку поліції, а потім поприїжджали слідчі. Було відібрано покази свідків. Поліція свою справу зробила оперативно і якісно.

Коли затримали підозрюваного, він відразу признався, куди повикидав портрети: 3 фотографії в одному місці, а четвертий — в іншому.

Я був присутній, коли поліцейські подзвонили зі Скоморошок слідчій, котра знаходилась на кладовищі. Але чому поліція замовчує, які мотиви були у злочинця — приїхати за 18 км, щоб позривати фотознімки?

Чому поліція не каже, хто його туди послав? Чому не кажуть, що підвозив його Грішка — піп Скоморошківський, чому поліція не каже, що він був у Монастирського Петра і пив горілку, чому поліція мовчить, що він ішов на Оратів до Цмокала?

А я дам вам трішки відповідей: керує Оратівською ОТГ Баба Яга, а Ларіонова тільки виконавиця, і вони є парафіянами РПЦ в Україні.

Я думаю, що вони пустять цього п’яничку по етапу і на тому все скінчиться…

Ще хочу поставити запитання побратимам, до яких приїжджала Баба Яга з гостинцями (правда, не на передок, а за городи).

А чи не гидко вам, хлопці, брати подачки в московської парафіянки? Чи не гидко вам, хлопці, фоткатися з прибічниками руського міра? Ця …. цілувала руки попам РПЦ, а після цього їхала і цілувала вас і обнімала.

Московські попи благословляють і мотивують цих п’яничок і наркоманів, щоб вони оскверняли могили наших побратимів, і я впевнений, що покриває цих московських попів вами любляча Баба Яга.

Чи, може, ви, побратими, вже забули, хто на якому боці стояв, коли ми боролися разом з вами за церкву в с.Новоживотів?

Чи, може, вам пообіцяли теплі крісла, і ви тепер під їхню дудку танцюєте?

Чи, може, я чогось не розумію?

А вам, оратівчани, хочу сказати: мовчіть і далі дотримуйтесь правила — моя хата скраю, будьте і далі рабами! Я через добу поїду туди, де інша робота, де інші турботи, звідки хлопців везуть на щиті, і навіть тут, дома, на кладовищі їм спокою немає. А ви мовчіть. Слава Україні! – розмірковує Віталій Гречаний.

Правда, цікаво?

А далі дізнаємось від відстороненої голови Оратівської ТГ, що проукраїнська влада до «перевороту» у Оратівській ТГ не схвалювала священникам МП відспівувати загиблих воїнів:

— А тепер до влади прийшли парафіяни МП.

Отож, тепер треба цих московських попів якось легалізувати? Не виключаємо, що саме вони вставляли мізки цьому чоловікові.

Горілка, випита із позбавленими парафій московитськими попами, додала сміливості.

А тепер розглянемо уривок звернення воїна В.Гречаного, що стосується побратимів.

Ось як його коментує Галина Лошак:

– У Новоживотові понівечено портрети героїв: Анатолія Пасічнюка, Миколи Кравцова, Дениса Богатирьова, Ігора Мозгового. У Скоморошках: Романа Осадчого.

На мою думку, Віталій Гречаний мав на увазі поїздку на фронт Г. Кириленко — прихильниці московської церкви, до Чугункіна О. П. Скоріш за все, саме це засуджує Віталій, бо раніше він разом з Чугункіним та вже загиблими побратимами Анатолієм Пасічнюком та Миколою Кравцовим відстоювали Українську церкву в Новоживотові. І по той бік (московський) проти них стояла Кириленко. Це, мабуть, найбільше вразило Віталія, бо як можна обіймати прихильницю руського міра, брати від неї подачку, яку вона привезла?

Ось такий детектив виходить із тим, що зафіксовано поліцією – вандалізм щодо могил героїв.

Зірвав прапор з могили воїна

А тим часом, від родичів померлого чоловіка та загиблого військовослужбовця з Бершадської ТГ надійшло повідомлення про наругу над могилами. 25-річний вандал зірвав прапор з поховання захисника та пошкодив пам’ятник на іншому.

Наразі 25-річний мешканець Бершадської громади затриманий та перебуває в ізоляторі тимчасового тримання за вчинення днями ще одного кримінального правопорушення — крадіжки.

Якщо додати ще один факт — підпал церкви ПЦУ у с. Корделівка, про що ми вже писали у минулому номері, то напрошується висновок, що це можуть бути сплановані акції. Бо всі злочини вчинені протягом тижня. Напевно, агентура кремля отримала такі завдання. А виконали їх представники криміналітету чи п’янички за гроші або «100 грам», вчасно налитих. Як думаєте?

Тетяна Квасюк

Від редакції. Готові вислухати і вашу точку зору, шановні читачі.